Εισαγωγή

Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας έχουμε αναφέρει πόσο σημαντικό βήμα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η εξασφάλιση της κατοικίας του. Είτε αυτή γίνεται στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης είτε, αργότερα, όταν αποφασίσει να φτιάξει τη δική του οικογένεια καλείται να απαντήσει σε διάφορα διλήμματα, καταλήγοντας έτσι στην καταλληλότερη επιλογή γι’ αυτόν, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ήδη έχουμε αναφερθεί σε κάποια από αυτά, ενώ στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε σε ένα ακόμη πολύ σημαντικό ερώτημα. Ποιος τύπος σπιτιού είναι καταλληλότερος για να κατοικήσετε; Η μονοκατοικία ή το διαμέρισμα;

Όπως σας έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υφίσταται σωστή ή λάθος απάντηση. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, επομένως καταλυτικός παράγοντας είναι οι ανάγκες που έχει ο καθένας. Δικός μας ρόλος είναι να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, ώστε να σας είναι ευκολότερο να διακρίνετε την ιδανικότερη περίπτωση για εσάς.

Α. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Στις μέρες μας, φαίνεται να επικρατεί στους περισσότερους η άποψη ότι οι μονοκατοικίες είναι η ιδανικότερη επιλογή για διαμονή. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία εξηγούν τη δημοτικότητά τους, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και τα αρνητικά τους, τα οποία καταδεικνύουν γιατί δεν είναι η καταλληλότερη απόφαση για όλους.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


#1. Περισσότεροι (εξωτερικοί) χώροι.

μονοκατοικια εξωτερικος χωρος

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των μονοκατοικιών είναι ότι προσφέρουν πολύ περισσότερο χώρο, σε σχέση με το διαμέρισμα. Το εμβαδόν του κτιρίου, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθιστώντας το έτσι πιο λειτουργικό για τη διαβίωση οικογενειών, ειδικά όταν αυτές είναι πολυμελείς. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικοί, αν όχι σημαντικότεροι, είναι και οι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις δραστηριότητές σας. Η μονοκατοικία συνήθως συνεπάγεται έναν μεγάλο κήπο, με άφθονο χώρο για εκμετάλλευση για μπάρμπεκιου με οικογένεια και φίλους, παιχνίδι για τα παιδιά, ακόμη και για καλλιέργειες. Το περιβάλλον είναι καθαρότερο και πιο πράσινο, όντας ιδανικότερο για την ανατροφή των παιδιών σας.

Στην περίπτωση της μονοκατοικίας, οι χώροι είναι, κατά κανόνα, περισσότεροι και μεγαλύτεροι.

#2. Ελευθερία και ησυχία

μονοκατοικια ελευθερια και ησυχια

Βέβαια, το ελκυστικότερο στοιχείο μιας μονοκατοικίας για πολλούς είναι η αίσθηση της ελευθερίας που προσφέρει. Ο ιδιοκτήτης δύναται να διαχειριστεί τους χώρους, τους οποίους αναφέραμε προηγουμένως, ακριβώς όπως θέλει, χωρίς να αναγκάζεται να ζητήσει την άδεια των γειτόνων του. Θέλετε να βάψετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας ή να προχωρήσετε σε ανακαινίσεις; Είστε ελεύθεροι να το κάνετε, χωρίς να περιμένετε σχετική έγκριση από τη συνέλευση των ενοίκων, όπως θα συνέβαινε σε μια πολυκατοικία. Η εκμετάλλευση του κήπου και όλων των εξωτερικών χώρων γίνεται αποκλειστικά και μόνο από εσάς, οπότε η χρήση τους και η διαμόρφωσή τους είναι δική σας υπόθεση και μόνον.

Η διαχείριση και η εκμετάλλευση του κτιρίου, αλλά και των εξωτερικών χώρων είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση, όταν μένετε σε μια μονοκατοικία.

Ταυτόχρονα, η μονοκατοικία σας εξασφαλίζει περισσότερη ησυχία, προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, αλλά και μεγαλύτερη άνεση στο πως θα συμπεριφερθείτε στην καθημερινότητά σας. Οι θορυβώδεις καυγάδες και συνήθειες των γειτόνων τις πιο ακατάλληλες ώρες της ημέρας είναι κάτι το άγνωστο για εσάς, ενώ και η δική σας προσωπική ζωή είναι περισσότερο διασφαλισμένη. Παράλληλα, έχετε μεγαλύτερη ελευθερία στις δικές ασχολίες, αφού θα χρειαστεί να κάνετε πολύ περισσότερο θόρυβο για να… καταφέρετε να ενοχλήσετε τους γείτονές σας.

#3. Επενδυτικές προοπτικές

μονοκατοικια επενδυτικες

Όταν κάποιος αγοράζει ένα ακίνητο, με σκοπό να διαμείνει σε αυτό, σπάνια λαμβάνει υπόψιν τις προοπτικές που έχει, ώστε η αξία του στο μέλλον να αυξηθεί και να μπορέσει να μετατραπεί σε μια επένδυση που θα του αποφέρει κέρδος. Εμείς στην SPACEERS™, όμως, έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην ανάγκη να λειτουργείτε με περισσότερη επιχειρηματική λογική, κοιτώντας στο μέλλον. Σίγουρα, στο παρόν άρθρο εξετάζουμε περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία επιλέγονται με σκοπό τη διαμονή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι, σε περίπτωση ασφαλώς που μιλάμε για αγορά και όχι για ενοικίαση, αυτό δεν αποτελεί και ιδιοκτησία σας. Επομένως, πρέπει να εξετάζετε όλες τις παραμέτρους, μέσω των οποίων μπορεί αυτή να αποκτήσει υπεραξία και να σας δώσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε βάθος χρόνου. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που αποφασίσετε μετά από χρόνια να μετακομίσετε, δεν θα ήταν χρήσιμο το σπίτι που διαμένετε να μπορεί να σας αποφέρει ένα σημαντικό κεφάλαιο για να διαθέσετε στην επόμενη επιλογή σας;

Οι μονοκατοικίες είναι ο τύπος του ακινήτου που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες, συγκριτικά με ένα διαμέρισμα να αποκτήσει υπεραξία, αφού στην δική τους περίπτωση δεν αγοράζετε μονάχα το κτήριο, αλλά και ολόκληρο το οικόπεδο. Μην έχετε αυταπάτες, όταν διαπραγματεύεστε την αγορά ενός ακινήτου, αυτό που διαπραγματεύεστε κυρίως είναι το οικόπεδο. Ήδη μάλιστα έχουμε αναφερθεί στο πως δύναται αυτό να ανεβάσει την την αξία του σε βάθος χρόνου και να σας αποφέρει κέρδος. Σε βάθος χρόνου, λοιπόν, η παλαιότητα μιας μονοκατοικίας έχει εντελώς διαφορετική βαρύτητα απ’ ότι σε ένα διαμέρισμα. Ειδικά, μάλιστα σε περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης, είναι ελκυστική και η παροχή αντιπαροχής, αφού οι επίδοξοι κατασκευαστές μπορούν να δημιουργήσουν πολλούς νέους ορόφους.

Όταν αγοράζετε μια μονοκατοικία, αγοράζετε ολόκληρο το οικόπεδο, επομένως η πιθανότητες αυτό να αποκτήσει υπεραξία αυξάνονται, συγκριτικά με αυτές του διαμερίσματος.

MEINONEKTHMATA


#1. Κόστος

μονοκατοικια κοστος

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εξυπακούεται ότι αυξάνουν και το κόστος αγοράς. Από τη στιγμή που ένα ακίνητο έχει συγκριτικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει υπεραξία, συγκριτικά με ένα άλλο, τότε είναι λογικό να κοστολογείται και σε πολύ υψηλότερη τιμή. Και ασφαλώς, το υψηλότερο κόστος δεν περιορίζεται εκεί. Το κόστος συντήρησης και της καθημερινής λειτουργίας του βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ιδιοκτήτη και ειδικά αν μιλάμε για ένα αρκετά μεγάλο σπίτι, τότε το ποσό που απαιτείται είναι σεβαστό. Ακόμα και οι εξωτερικοί χώροι, για τους οποίους αναφέραμε προηγουμένως πόσες ανέσεις μπορούν να προσφέρουν, χρειάζονται, με τη σειρά τους, συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ουσιαστικά, δηλαδή, προκειμένου να απολαύσετε τις ευκολίες που σας προσφέρουν, θα πρέπει να επωμιστείτε και τις ευθύνες που σας αναλογούν. Ευθύνες, οι οποίες δεν απαιτούν μονάχα χρήματα, αλλά και αρκετό από τον χρόνο σας.

Η συντήρηση μιας μονοκατοικίας απαιτεί αρκετό χρόνο και χρήμα.

#2. Προσβασιμότητα

μονοκατοικία προσβασιμότητα

Επιπρόσθετα, οι μονοκατοικίες βρίσκονται, σε αρκετές περιπτώσεις, σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, κάτι που μπορεί να προσφέρει μεν ηρεμία, ωστόσο δύναται να προκαλέσει και αρκετά ζητήματα. Σε ορισμένα προάστια δεν υπάρχουν οι υποδομές που χρειάζονται σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι όπως σχολεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα κλπ. Αν χρειάζεστε τον διπλάσιο χρόνο απ’ ότι συνήθως απαιτείται προκειμένου να κάνετε απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να μεταβείτε στη δουλειά σας ή να πάτε για ψώνια, τότε είναι λογικό ότι όλη σας η ζωή θα αλλάξει. Για κάποιους τα παραπάνω μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα, ωστόσο αν θεωρείτε τον εαυτό σας «παιδί της πόλης» θα πρέπει να… ζυγίσετε ορισμένα πράγματα στο μυαλό σας.

Αρκετές φορές, οι μονοκατοικίες βρίσκονται σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, οι οποίες δεν διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του.

Β. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η πολυκατοικία εισέρχεται στη ζωή του Έλληνα για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘30, μετά τον νόμο περί οριζοντίου ιδιοκτησίας, με τη μορφή της αντιπαροχής. Η «έκρηξη», πάντως, ήρθε μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Σήμερα, πολλοί την αντιμετωπίζουν όπως ο… διάολος το λιβάνι, κατηγορώντας για την κακή αισθητική της Αθήνας και θεωρώντας ότι δημιουργεί μονό… πονοκεφάλους στους υποψήφιους ενοίκους. Άλλοι πάλι, κυρίως αυτοί δεν μπορούν να ξεσυνηθίσουν τους γρήγορους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων, τις λατρεύουν. Τι από τα δύο ισχύει πραγματικά;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


#1. Κόστος

διαμέρισμα κόστος

Το μεγαλύτερο ατού του διαμερίσματος, είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι ισχύει στις μονοκατοικίες. Είναι δηλαδή πολύ… φιλικότερο προς την τσέπη σας. Το κόστος αγοράς ή ενοικίασης είναι σαφέστατα μικρότερο, αφού, κατά κανόνα, μιλάμε για κτίρια μικρότερα και με μικρότερες προοπτικές ώστε να αποκτήσουν υπεραξία στο μέλλον. Ταυτόχρονα, σαφέστατα μικρότερα είναι και τα έξοδα που απαιτούνται για τη συντήρηση του σπιτιού, αλλά και για άλλες απαραίτητες ανάγκες, όπως λ.χ η θέρμανση, καθώς μοιράζονται μεταξύ όλων των ενοίκων.

Επίσης, εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται και εξοικονόμηση του χρόνου σας, καθώς οι αποφάσεις για τη συντήρηση του σπιτιού παίρνονται συλλογικά, χωρίς να βαραίνουν τους ώμους ενός και μόνο ανθρώπου. Τα διαδικαστικά για πολλά ζητήματα τα αναλαμβάνει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, όπως συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με μάστορες, τεχνικούς κ.α, απαλλάσσοντας έτσι ένα ακόμη «βάρος» από πάνω σας.

Το διαμέρισμα απαιτεί σαφέστατα λιγότερο χρόνο και χρήμα για τη συντήρησή του, καθώς και για άλλες απαραίτητες ανάγκες, όπως η θέρμανση.

#2. Προσβασιμότητα

διαμέρισμα προσβασιμότητα

Παράλληλα, ένα ακόμη ελκυστικό στοιχείο που μπορεί να σας προσφέρει το διαμέρισμα, είναι ότι θα έχετε τα πάντα «μέσα στα πόδια σας». Η δουλειά σας θα είναι κοντά, το σχολείο των παιδιών σας θα είναι κοντά, στάσεις λεωφορείων και μετρό θα είναι κοντά, καταστήματα, νοσοκομεία και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε θα βρίσκονται δίπλα σας. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο σε καταστάσεις ανάγκης (π.χ ο γιατρός σας) όσο και σε απλές καθημερινές ανάγκες σας, όπως το να αγοράσετε ένα σνακ ή τσιγάρα. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να συνδυάζουν τα καθημερινά τους ψώνια με έναν περίπατο, υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν να ξεμπερδεύουν γρήγορα. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, πιστέψτε μας, στην εποχή που ζούμε όπου όλα κινούνται σε φρενήρεις ρυθμούς και ο ελεύθερος χρόνος που μας απομένει είναι πολύτιμος, σας καταλαβαίνουμε.

Όταν μένετε σε πολυκατοικία, είναι συχνότερο το φαινόμενο του να έχετε τα πάντα «στα πόδια σας».

#3. Συντροφικότητα

διαμέρισμα συντροφικότητα

Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι πιο απόμεροι και θέλουν την ησυχία και την ηρεμία τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, στους οποίους μια «ζεστή» κουβέντα με τον γείτονά τους το πρωί μπορεί να τους φτιάξει όλη την υπόλοιπη ημέρα. Οι προσωπικές επαφές με τους γείτονές μπορούν να αποκοπούν «δίκοπο μαχαίρι», καθώς μπορεί να δημιουργήσετε από δυνατές φιλίες, μέχρι αντιπάθειες. Σίγουρα, ο παράγοντας τύχη παίζει ρόλο για το τι είδους ανθρώπους θα συναντήσετε. Είναι γεγονός, όμως, ότι η ζωή σε μια πολυκατοικία μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται πιο επικοινωνιακός και ευνοεί την «καλλιέργεια» στενότερων προσωπικών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, η συμβίωσή σας με άλλους ανθρώπους σας προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Τόσο από επίδοξους ληστές, ενδεχομένως, όσο το να ξέρετε ότι σε μια στιγμή έκτακτης ανάγκης υπάρχουν άτομα, στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για να σας βοηθήσουν. Ειδικότερα, σε περίπτωση που μόλις ξεκινήσατε να φτιάχνετε τη δική σας οικογένεια και έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι ή είστε άνθρωπος τρίτης ηλικίας, η αίσθηση ασφάλειας είναι πιθανό να πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εσάς.

Η ζωή σε μια πολυκατοικία ευνοεί τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

MEINONEKTHMATA


#1. Έλλειψη ελευθερίας

διαμέρισμα έλληψη ελευθερίας

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι η συμβίωση με άλλα άτομα ενδέχεται να δημιουργήσει και προβλήματα. Η αίσθηση της ελευθερίας που αναφέραμε στην περίπτωση της μονοκατοικίας δεν υπάρχει, αφού για ό,τι παρεμβάσεις θα θελήσετε να πραγματοποιήσετε στο διαμέρισμά σας, όπως για παράδειγμα μια ανακαίνιση, θα πρέπει να λάβετε την έγκριση και των υπόλοιπων ενοίκων. Και αν πέσετε σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν θέλουν να συνεργαστούν εύκολα, η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο και υπομονή. Ταυτόχρονα, οι εξωτερικοί χώροι (όπως για παράδειγμα ο κήπος) είναι κοινόχρηστοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τους εκμεταλλευτείτε όπως οι ίδιοι επιθυμείτε, τουλάχιστον χωρίς σχετική άδεια.

Παράλληλα, ενδέχεται να προκύψουν διαφωνίες σε πολλά καίρια ζητήματα (όπως π.χ η θέρμανση) ή διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται και απαιτούν συνεργασία δύο ή περισσότερων ενοίκων για να λυθούν. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ενδεχόμενο βλάβης στον από πάνω σας όροφο, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει και το δικό σας διαμέρισμα (όπως ένα πρόβλημα στα υδραυλικά). Το καλό είναι ότι ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις σας προστατεύει, αλλά αν ο γείτονάς σας δεν είναι συνεργάσιμος, τότε οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες και σίγουρα όχι ευχάριστες.

Όταν ζείτε σε ένα διαμέρισμα εξαρτάστε σε πολλά ζητήματα από τους γείτονές σας.

#2. Υποχρεωτικοί κανόνες και έλλειψη ησυχίας

διαμέρισμα κανόνες

Επίσης, θα πρέπει να πείτε «αντίο» στην απόλυτη προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, αλλά και της ηρεμίας σας. Η μεσοτοιχία εκτός από αμεσότητα και συντροφικότητα ενδέχεται να φέρει και γκρίνια από τη φασαρία που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος ένοικος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν εμπλακείτε σε έναν μεγάλο καυγά με τον συγκάτοικο/σύντροφό σας θα υπάρξουν… μάρτυρες και αυτό είναι σίγουρα κάπως άβολο μερικές φορές. Εκτός των άλλων, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η ζωή σε μια πολυκατοικία διέπεται από διάφορους κανόνες, οι οποίοι δεν είναι πάντα ευχάριστοι. Για παράδειγμα είναι απαραίτητο να σέβεστε τις ώρες κοινής ησυχίας, οπότε ίσως αναγκαστείτε σε κάποιες περιπτώσεις να διακόψετε ορισμένες θορυβώδεις δραστηριότητες.

Η ζωή σε μια πολυκατοικία διέπεται από κανόνες, αρκετά αυστηρότερους απ’ ότι σε μια μονοκατοικία.

Συμβουλές μετακόμισης: Εύκολη και ασφαλής μετάβαση στο νέο σας σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος

Εν ολίγοις, προτού αποφασίσετε αν θα αγοράσετε διαμέρισμα ή μονοκατοικία θα πρέπει να θέσετε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό σας και να πάρετε κάποιες αποφάσεις. Θα μείνετε μόνος σας στο σπίτι ή με την οικογένεια σας και αν ναι, από πόσα μέλη αποτελείται αυτή; Ποιος είναι ο προϋπολισμός σας; Τι είναι σημαντικότερο, να έχετε περισσότερο χώρο ή να βρίσκεστε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με υποδομές; Μονάχα όταν βρείτε την απάντηση σε ερωτήματα σαν τα παραπάνω θα καταλάβετε προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε. Μπορείτε να μας γνωρίσετε, εκμεταλλευόμενοι μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία μαζί μας και να δείτε τις υπηρεσίες που σας προσφέρει ένας ειδικός.