Εισαγωγή

Ο κλάδος της εστίασης στην χώρα μας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αγοράς το οποίο αναλογεί στο 2% περίπου του ΑΕΠ. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες επενδύουν σε αυτόν το τομέα της οικονομίας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα, που θα σας απασχολήσουν αν είστε επαγγελματίας της εστίασης είναι και η μίσθωση του χώρου της επιχείρησής σας. Είτε πρόκειται να διαπραγματευτείτε την ανανέωση του μισθωτηρίου σας, είτε πρόκειται να μισθώσετε έναν νέο χώρο για το εστιατόριό σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές, που θα πρέπει να γνωρίζετε. Καλή ανάγνωση!

Χώροι εστίασης
ΜΙΣΘΩΣΗ

#1. Διαπραγματευτείτε με αυτοπεποίθηση

Η διαπραγμάτευση για μια νέα μίσθωση εστιατορίου ή για την ανανέωση μιας ήδη υπάρχουσας μίσθωσης μπορεί να είναι μια πρόκληση. Μπορεί ως επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης να είστε έμπειροι σχετικά με το μάρκετινγκ, την διαχείριση της εταιρίας, την δημιουργία του μενού όπως και με όλους τους άλλους τομείς της επιχείρησής σας. Αυτό όμως δεν σας κάνει ειδικούς στην αγορά ακινήτων.

Το πιθανότερο είναι ότι ως μισθωτής ενός χώρου εστίασης, θα έρθετε στη θέση να διαπραγματευτείτε το μίσθωμα της επιχείρησής σας συγκεκριμένες φορές κατά την διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής. Αντίθετα, απέναντί σας θα έχετε συνήθως έμπειρους διαπραγματευτές. Είτε πρόκειται για τους  επαγγελματίες του κτηματομεσιτικού κλάδου, για τους οποίους οι διαπραγμάτευση είναι μια καθημερινότητα, είτε απλά για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει το υψηλότερο δυνατό μισθίο.

Πολλές φορές, ως μισθωτές χώρων εστίασης αρχίζετε τις διαπραγματεύσεις  χωρίς να έχετε προτετοιμαστεί κατάλληλα. Σημαντικό ρόλο παίζει να δείξετε ότι γνωρίζετε τις ανάγκες στέγασης της επιχείρησής σας. Η άλλη πλευρά θα σας τονίσει τα προτερήματα του χώρου και μπορεί να αναφέρει ότι έχει λάβει ήδη προσφορές από άλλους ενδιαφερόμενους. Αυτό δεν θα πρέπει να σας πτοήσει. Προτεραιότητα για εσάς είναι να επιλέξετε τον ιδανικό χώρο για την επιχείρηση σας.

#2.  Μην δείχνετε τα «σήματα αγοράς» σας

Κατά την διάρκεια οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει να μην εκδηλώνετε τις προθέσεις σας. Ακόμα και αν ο χώρος μοιάζει ιδανικός προσπαθήστε να μην δείξετε τον ενθουσιασμό σας. Ως υποψήφιος ενοικιαστής εστιατορίων, αποφύγετε να λέτε φράσεις όπως:

  • “Όταν μετακομίσω, θα αντικαταστήσω το χαλί
  • “Αυτός ο μεγάλος χώρος μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει μεγαλύτερες παρέες ή ειδικές εκδηλώσεις.”

Ένας έμπειρος σύμβουλος επαγγελματικών ακινήτων μπορεί να λειτουργήσει ώς το «συναισθηματικό» σας φίλτρο σε αυτή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία μπορεί να σας εκπροσωπήσει και να διαπραγματευτεί εκ μέρους σας με αντικειμενικότητα, συνέπεια και τακτική.

#3. Πάρτε το χρόνο με το μέρος σας

Όταν εξετάζετε τη μίσθωση ενός χώρου εστιατορίου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και να μην βιάζεστε να λάβετε αποφάσεις. Εάν ένα κτίριο ήταν κενό για αρκετό διάστημα μπορεί να είναι δυνατή η διαπραγμάτευση χαμηλότερης μηνιαίας πληρωμής ενοικίου ή καλύτερων όρων μίσθωσης.

Μία πρόταση που μπορείτε να κάνετε στον ιδιοκτήτη είναι να ξεκινήσετε να πληρώνετε ενοίκιο μετά από δύο μήνες ούτως ώστε να έχετε ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Μια άλλη πρόταση θα ήταν να ξεκινήσετε με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο για το πρώτο έτος της μίσθωσης, περιλαμβάνοντας στο μισθωτήριο μια ρήτρα ετήσιας αύξησης.Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην παγιδευτείτε υπογράφοντας ένα μισθωτήριο με μια ετήσια αύξηση την οποία δεν θα μπορείτε να καλύψετε.

#4. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος, όντας υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για την επιχείρηση που θα στεγάσει. Προσδιορίστε  λεπτομερώς τυχόν θέματα επισκευής προτού μετακομίσετε.

Εάν απαιτούνται αλλαγές ή επισκευές, συζητήστε με τον ιδιοκτήτη για να διαπιστώσετε αν είναι πρόθυμος να της κάνει ο ίδιος ή  να πληρώσει για αυτές. Σε γενικές γραμμές επισκευές οι οποίες  θα «μείνουν στο κτίριο» μετά την αναχώρησή σας, όπως υδραυλικές εργασίες, θα πρέπει να είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να πληρώσει για αυτά ή να αφαιρέσει το κόστος από το ενοίκιο σας. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τον ιδιοκτήτη σας σχετικά με την πληρωμή επισκευών έχουν τεθεί γραπτώς.

Σχετικά άρθρα

#5 Επιλέξτε την τοποθεσία με μεγάλη προσοχή

Η επιλογή της τοποθεσίας για μια επιχείρηση εστίασης αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία της. Η ιδέα του εστιατορίου σας και το επιχειρηματικό σας σχέδιο καθορίζουν το πού θα νοικιάσετε ένα εστιατόριο.

Παρομοιάζοντας την επιλογή με ένα πιάτο από το εστιατόριο σας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «συνταγή» για το σημείο όπου μισθώνετε ένα εστιατόριο είναι το επιχειρηματικό σας σχέδιο. Η συνταγή καθορίζει τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία του πιάτου σας με επιτυχία.

Τα κύρια συστατικά είναι

  • Το μενού σας
  • Η τιμολόγηση σας
  • Οι πελάτες-στόχοι σας

Μενού

Θα επιλέξετε να συμπεριλάβετε συγκεκριμένα πιάτα; Θα διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό στην περιοχή επιλέγοντας να επικεντρωθείτε σε κάποια τοπική κουζίνα; Θα προσφέρετε κρύα πιάτα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσετε αφού κάνετε την απαραίτητη έρευνα αγοράς σχετικά με την περιοχή του ακινήτου. Καλό θα είναι να διαπιστώσετε το δημογραφικό της χαρακτήρα, τις άλλες επιχειρήσεις που υπάρχουν και κατά πόσο η ιδέα που έχετε μπορεί να πετύχει σε συγκεκριμένη περιοχή.

Τιμολόγηση

Σε άμεση συνάρτηση με τον παράγοντα που αναφέραμε αλλα και με αυτόν που ακολουθεί είναι και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσετε. Η ιδέα που έχετε για ένα πολυτελές, και κατά συνέπεια ακριβό, εστιατόριο ταιριάζει με την περιοχή; Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσετε με πιο “φιλικές” τιμές μέχρι να αποκτήσετε φήμη και πελατολόγιο από την περιοχή; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα, που θα πρέπει να αναλογιστείτε σχετικά με την τιμολόγηση.

Στόχευση πελάτη

Οι πελάτες στους οποίους στοχεύετε είναι εργαζόμενοι στα γραφεία της περιοχής; Μήπως πρόκειται για παρέες ή ζευγάρια που θα επιλέξουν μια παραθαλάσσια τοποθεσία για ειδικές περιστάσεις, ή μήπως οικογένειες με παιδιά που θα ήθελαν να απολαύσουν ένα γεύμα σε ένα εξοχικό κέντρο το οποίο περιλαμβάνει και έναν ειδικό χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν για λίγη ώρα; Το ποιός είναι λοιπόν ο πελάτης σας θα καθορίσει και την τοποθεσία του χώρου εστίασης.

Αγορά ή ενοικίαση - Τί σας συμφέρει πραγματικά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος.

Στο παραπάνω άρθρο αναφέραμε συνοπτικά κάποια σημεία προσοχής σχετικά με την μίσθωση ενός χώρου εστίασης. Σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο της οικονομίας ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, καλείστε ως επιχειρηματίας να εξετάσετε προσεκτικά τις διαθέσιμες επιλογές που έχετε για την μίσθωση του χώρου που θα στεγάσει ή,που ήδη στεγάζει το εστιατόριό σας. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ενδέχεται να επιβαρύνει επιπλέον το ήδη «φορτωμένο» από ευθύνες πρόγραμμά σας.

Ένας σύμβουλος επαγγελματικών ακινήτων μπορεί να σας διευκολύνει αναλαμβάνοντας εκείνος το συγκεκριμένο κομμάτι, με αποτέλεσμα να μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο επιχειρηματικό σας σχέδιο. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να προγραμματίσετε μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία.