Εισαγωγή

Ζούμε σε μια εποχή όπου, αναφορικά με τις υπηρεσίες, η τάση που επικρατεί εν γένει ανοδικά είναι η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Στον χώρο του real estate φαίνεται να αναδεικνύεται μια τάση, προερχόμενη από το εξωτερικό, η οποία δείχνει να τον αλλάζει. Όσο από νέες αγορές προκύπτουν νέες ανάγκες, τόσο θα δημιουργούνται νέες υπηρεσίες για να τις καλύψουν. Η τάση αυτή, η οποία ήδη σε κάποιες χώρες είναι ευρέως διαδεδομένη και αρχίζει να εμφανίζεται σιγά σιγά σε όλο και περισσότερες, είναι αυτή του συμβούλου αγοράς ακινήτων.

#Α. Σύμβουλος αγοράς ακινήτων ή μεσιτικό γραφείο;

Για να μπορέσουμε όμως να αναλύσουμε σε βάθος την τάση αυτή, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στα εξής επιμέρους ερωτήματα:

Τι ώθησε στη δημιουργία της, ενώ υπάρχει το γνωστό σε όλους μεσιτικό γραφείο αγοράς και πώλησης ακινήτων; Δε μπορεί εκείνο να λειτουργήσει και με τον τρόπο που δουλεύει ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτων; Οι ρόλοι τους έχουν κάποια περιοχή επικάλυψης αναφορικά με τις αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης, ωστόσο είναι σαφέστατα διακριτοί.

Το μεσιτικό γραφείο δρα ως μεσάζοντας ανάμεσα σε αγοραστή και πωλητή, προσπαθεί να γεφυρώσει και να επιλύσει τυχόν διαφωνίες και διαφορές, με σκοπό να πετύχει μια συμφωνία αμοιβαίου συμφέροντος ανάμεσα στο ζεύγος «πωλητής-αγοραστής». Η αμοιβή του, συνήθως, είναι ένα ποσοστό επί της αξίας της αγοραπωλησίας, όταν η συμφωνία είναι τελική. Ο σύμβουλος αγοράς ακινήτων, από την πλευρά του, εκτελεί χρέη συμβούλου και διαπραγματευτή με βάση τα συμφέροντα, τις προτιμήσεις και τις ρήτρες του εντολέα του, ο οποίος είναι αποκλειστικά ο αγοραστής/ενοικιαστής.

Ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτων δεν επηρεάζεται άμεσα από τον πωλητή, ωστόσο ένας πωλητής επηρεάζεται άμεσα από τον σύμβουλο αγοράς ακινήτων. Όταν ο πωλητής έχει απέναντί του έναν εντεταλμένο ειδικό στον χώρο των ακινήτων, ο οποίος εκπροσωπεί έναν πιθανό αγοραστή, τότε διαπραγματεύεται διαφορετικά, διότι γνωρίζει εκ προοιμίου ότι ο ειδικός έχει εμπειρία και επαρκή διαπραγματευτική ικανότητα. Επίσης, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο πιθανός αγοραστής, αφενός είναι απασχολημένος επαγγελματικά, αφετέρου έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εύρεση ακινήτου, από τη στιγμή που έχει αναθέσει σε έναν ειδικό αυτήν την αποστολή.

Ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτων δεν επηρεάζεται άμεσα από τον πωλητή, ωστόσο ένας πωλητής επηρεάζεται άμεσα από τον σύμβουλο αγοράς ακινήτων.

#Β. Ποια πλεονεκτήματα έχετε με έναν σύμβουλο;

Τα πλεονεκτήματα που αποκομίζετε έχοντας έναν σύμβουλο αγοράς στο πλευρό σας είναι τα εξής:

#1. Αποτροπή συναισθηματισμού

συμβουλος αγορας σπιτι

Ένας παράγοντας που εκμηδενίζεται όταν η αναζήτηση αγοράς ή μίσθωσης ενός ακινήτου έχει ανατεθεί σε έναν σύμβουλο αγοράς ακινήτων. Οι συναισθηματισμοί δεν είναι απαραίτητα σύμμαχοι σε μια συμφωνία και αν η κρίση σας δεν είναι η αντικειμενικότερη δυνατή, μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος επιλογές. Και οι λάθος επιλογές στα ακίνητα σημαίνουν κόστος. Η αντικειμενική αξία μια επένδυσης προκύπτει αποκλειστικά από τους αριθμούς.

Η ιδιαίτερη αξία που μπορεί να έχει ένα ακίνητο για εσάς ή για τον ιδιοκτήτη του για προσωπικούς λόγους, δε σημαίνει ότι αντανακλά στην επενδυτική του. Το ότι ένα σπίτι είναι ομορφότερο από ένα άλλο δεν σημαίνει ότι είναι και καταλληλότερο για τις ανάγκες σας. Ένας έμπειρος σύμβουλος αγοράς ακινήτων θα εκτιμήσει με ανεξάρτητη ματιά το ακίνητο και θα το διαπραγματευτεί δίχως συναισθηματισμούς και δεύτερες σκέψεις. Ίσως μια πιο «ψυχρή» λογική να είναι αυτό που χρειάζεστε.

Σε μια επένδυση δεν χωρούν συναισθηματισμοί και ο σύμβουλος αγοράς ακινήτων διαθέτει την πιο «ψυχρή» λογική που ενδεχομένως να χρειαστείτε.

#2. Καλύτερη διαπραγμάτευση

συμβουλος αγορας ακινητων διαπραγματευση

Η έμπειρη ματιά ενός συμβούλου μπορεί, κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης χώρου, να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, συχνά μπορείτε να διαπραγματευτείτε για μια μείωση τιμής εάν προτίθεστε να πληρώσετε για επιδιορθώσεις που χρειάζεστε. Ακόμα καλύτερα, ίσως μπορείτε να πείσετε τον πωλητή να επιδιορθώσει μερικά ή και όλα τα προβλήματα που έχει ένα ακίνητο με δική του επιβάρυνση.

Η έμπειρη ματιά ενός συμβούλου αγοράς ακινήτων είναι πιθανό να αναδείξει προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, κάτι που θα θέσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Μια τέτοια προσπάθεια, βεβαίως, δεν είναι πάντα εύκολη, αφού ενδεχομένως να συναντήσει την αντίσταση του ιδιοκτήτη. Ο σύμβουλος αγοράς ακινήτων όμως, μέσω της εμπειρίας του από παρόμοιες διαπραγματεύσεις, μπορεί να ορίσει μια στρατηγική με σκοπό τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Η παρουσία του μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Από τις επιλογές για τη σήμανση του καταστήματος, έως και την αποκλειστική χρήση χώρων, θα μπορέσει να προτείνει αποδοτικότερους διαπραγματευτικούς χειρισμούς.

#3. Οικονομία σε χρόνο και χρήμα

συμβουλος αγορας οικονομια χρονος

Η χρονοβόρα διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου ακινήτου καθώς και η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι απαγορευτική για έναν επαγγελματία με αυξημένες υποχρεώσεις. Με έναν σύμβουλο αγοράς ακινήτων, απαλλάσσεστε από αυτές τις διαδικασίες και εξοικονομείτε εκτός από χρόνο και χρήμα, εφόσον ο ειδικός καταφέρει να σας εξασφαλίσει μια χαμηλότερη τιμή χάρη στις διαπραγματευτικές του ικανότητες.

Επιπρόσθετα, το άγχος που προκύπτει από δεσμευτικά ραντεβού για συναντήσεις σε συγκεκριμένες ώρες και περιοχές καθώς και η ψυχολογική διάθεση για αναζήτηση και διαπραγμάτευση, είναι παράμετροι που δε σας αφορούν εφόσον τις επωμίζεται ένας επαγγελματίας σύμβουλος. Το πρόγραμμα και η ζωή σας θα συνεχίσουν να κυλούν στους ίδιους ρυθμούς με πρωτύτερα.

Ο σύμβουλος αγοράς ακινήτων μπορεί να εξοικονομήσει πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο σας.

#Γ. Επιλέξτε έναν σύμβουλο αγοράς ακινήτων

Δεν αρκεί όμως να γνωρίζετε μόνο ποια είναι τα οφέλη από την πρόσληψη ενός συμβούλου αγοράς ακινήτων. Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνετε υπόψιν τα κριτήρια, με τα οποία θα τον επιλέξετε και το πού πρέπει να δώσετε βάση. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι αγοράς ακινήτων θα είναι σε θέση να αναφέρουν ως σύσταση τουλάχιστον μια επιτυχημένη αγοραπωλησία από το παρελθόν τους. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις σε έναν ειδικό για την εμπειρία του στο χώρο, όπως για παράδειγμα πόσα χρόνια δραστηριοποιείται και τον αριθμό των συμφωνιών που έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Η εμπειρία στον τομέα των ακινήτων είναι πολύ σημαντική. Όσες περισσότερες περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή ενοικίασης ενός ακινήτου έχει διαπραγματευτεί ένας επαγγελματίας σύμβουλος στο παρελθόν, τόσο πιθανότερο είναι να γνωρίζει και τις δικές σας ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Έτσι, θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στα «θέλω» σας. Μην ξεχνάτε ότι μια καλή συμφωνία, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για έναν σύμβουλο αγοράς ακινήτων οπότε και θα την επιδιώξει με ζήλο και υψηλό κίνητρο.

Σύμβουλοι αγοράς ακινήτων: Γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα με εσάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος

Η τάση που ονομάζεται «σύμβουλος αγοράς ακινήτων» είναι εδώ για να μείνει. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού είναι ήδη διαδεδομένη αλλά σταδιακά ξεκινά η εξάπλωσή της και σε άλλες, όπως η Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι η αγορά ακινήτων αλλάζει. Όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, τόσο θα προκύπτουν και περισσότερες επιλογές για να μπορέσουν να τις καλύψουν. Εσείς δε θέλετε να ενημερωθείτε γι’ αυτές, ώστε να αποκομίσετε τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν; Αν η απάντησή σας είναι θετική, τότε μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας ειδικός και να προγραμματίσετε μια εξατομικευμένη δωρεάν συνεδρία.