Εισαγωγή.

Oι υπηρεσίες ενός καλού μεσίτη στη συναλλαγή μεταξύ του πωλητή ακινήτου και ενδιαφερόμενου αγοραστή είναι αδιαμφισβήτητες. Ωστόσο, πριν επικοινωνήσετε ή προσλάβετε έναν μεσίτη καλό θα είναι να γνωρίζετε τις βασικές διαφορές του από τον ανεξάρτητο σύμβουλο αγοράς ακινήτων.

Ακόμα και εάν η επαγγελματική τους ιδιότητα ακούγεται παρόμοια, σας διαβεβαιώνουμε πως, μεσίτης και σύμβουλος, ενεργούν κάτω από διαφορετικά κίνητρα και σκοπούς. Τι είναι λοιπόν ένας μεσίτης και τι ένας ανεξάρτητος σύμβουλος αγοράς ακινήτων; Σε ποιον απευθυνθείνεστε πρώτα; Η σαφή κατανόηση των δύο ρόλων μπορεί να σας διευκολύνει αρκετά καθώς και να προστατέψει το κεφάλαιο σας ειδικά εάν δεν έχετε εμπειρία στο Real Estate.

Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού το Real Estate δουλεύει διαφορετικά από τη χώρα μας. Συνήθως υπάρχουν τριών ειδών μεσίτες, ο μεσίτης του πωλητή (listing agent), ο μεσίτης του αγοραστή (buyer’s agent) και οι διπλοί μεσίτες (dual agents), δηλαδή αυτοί που αντιπροσωπεύουν και τις δύο πλευρές.

Προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα αυτούς τους δύο ρόλους μεσιτών, παρακάτω αναλύουμε τις βασικές διαφορές τους. Με αυτό το μικρό άρθρο είμαστε σίγουροι πως μετά την ανάγνωση, του θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση καθώς προχωράτε την αγοραστική διαδικασία.

Σύμβουλος VS Μεσίτης
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Μεσίτης.

Ο όρος “Μεσίτης” αναφέρεται σε αυτόν που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) ώστε να γίνει κάποια συναλλαγή, παίρνοντας προμήθεια. Το επάγγελμα του μεσίτη υφίσταται επί αρχαιοτάτων χρόνων καθώς η ανάγκη του ανθρώπου για στέγη υπήρχε και θα υπάρχει πάντα.

Τι ακριβώς όμως κάνει ένας μεσίτης;

Ο μεσίτης στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές εκπροσωπεί το ακίνητο και στη συνέχεια, τα συμφέροντα κυρίως του πωλητή. Αρμοδιότητα του είναι να ανιχνεύσει το προσφερόμενο ακίνητο και εφόσον έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη, να το προβάλει στους ενδιαφερομένους αγοραστές.

Εάν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου και σκοπεύετε να πουλήσετε, προσλαμβάνοντας έναν έμπειρο μεσίτη βγαίνετε από τη επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται. Ο μεσίτης θα αναλάβει να εκτιμήσει το ακίνητο σας, να το φωτογραφίσει, να το αναρτήσει στα portals διαφήμισης και στη συνέχεια, να οργανώσει τα ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές. Η συνεργασία με το μεσιτικό γραφείο ξεκινάει πάντα από την υπογραφή μιας εντολής ανάθεσης (απλή ή αποκλειστική ανάθεση) όπου εσείς, ο πωλητής, εξουσιοδοτείτε τον μεσίτη να προωθήσει το ακίνητο σας και να ενεργεί για λογαριασμό σας με τους πιθανούς αγοραστες.

Οι μεσίτες αμείβονται με ποσοστιαία προμήθεια επί του τιμήματος πώλησης και στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι συνήθως 2% για εσάς. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο μεσιτικός κλάδος έχει καθιερώσει τα 1000€ ως εφάπαξ αμοιβή για ακίνητα που η τιμή τους δεν ξεπερνάει τις 50.000€. Μπορείτε φυσικά να προσπαθήσετε να πουλήσετε το ακίνητο μόνοι σας αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία.

Οι μεσίτες μπορούν να σας βοηθήσουν με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Κάνουν εκτίμηση προκειμένου να βρουν την αξία του ακινήτου σας. 
 • Φωτογραφίζουν επαγγελματικά το ακίνητο σας για τη σωστή παρουσίαση του.
 • Προωθούν την ιδιοκτησία σας στα διάσημα portals αναζήτησης ακινήτου.
 • Eπικοινωνούν με τους υποψήφιους αγοραστές.
 • Δείχνουν το ακίνητο σας σε υποψήφιους αγοραστές.
 • Σας μεταφέρουν τις προσφορές που δέχονται.
 • Αναλαμβάνουν τα γραφειοκρατικά.

Έρευνες έχουν δείξει πως ο μέσος όρος των μεσιτών στην Ελλάδα είναι 48 ετών με τουλάχιστον 10 έτη εμπειρία στο κλάδο των ακινήτων. 

Ανεξάρτητος σύμβουλος αγοραστών.

Ο όρος “σύμβουλος αγοράς ακινήτων” δεν είναι αρκετά διαδεδομένος στην Ελλάδα καθώς στη χώρα μας ο κτηματομεσιτικός κλαδος αποτελείται συνήθως από διπλούς μεσίτες που στις περισσότερες περιπτώσεις αναζητούν μόνο τα ακίνητα και πωλητές τους.

Τι ακριβώς όμως κάνει ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτων;

Ένας αυθεντικός σύμβουλος αγοράς ακινήτων λειτουργεί ανεξάρτητα από τα μεσιτικά γραφεία και αντιπροσωπεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα συμφέροντα του αγοραστή. Αρκετοί πιστεύουν πως οι σύμβουλοι ακινήτων είναι κλασσικοί μεσίτες και εμπορεύονται ακίνητα αλλά αυτό είναι λάθος. Ο ρόλος του είναι καθαρά συμβουλευτικός και η αμοιβή του είναι προκαθορισμένη και δεν καθορίζεται ποσοστιαία από το τίμημα του ακινήτου καθώς αυτό που προσφέρει ειναι υπηρεσία, χρόνος και τεχνογνωσία. Ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβετε την επαγγελματική προσσέγιση του σύμβουλου είναι να φανταστείτε ένα φιλικό σας πρόσωπο που εμπιστεύεστε και έχει εμπειρία, να σας βοηθάει στην αναζήτηση ακινήτου χωρίς να εμπλέκεται με τους πωλητές και τους μεσίτες.

Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Σας συμβουλεύουν σχετικά με την παρούσα κατάσταση της αγοράς.
 • Σας ενημερώνουν για τις απαραίτητες διαδικασίες και βήματα.
 • Εντοπίζουν τις πραγματικές σας ανάγκες.
 • Αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία αναζήτησης.
 • Εκτιμούν τη πραγματική αξία του ακινήτου που σας ενδιαφέρει.
 • Διαπραγματεύονται την καλύτερη δυνατή τιμή αγοράς.
 • Αναλαμβάνουν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 • Συντονίζουν όλους τους εμπλεκόμενους.

Εάν φυσικά θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενός ανεξάρτητου σύμβουλου αγοράς ακινήτων μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο πατώντας εδώ.

Έρευνες έχουν δείξει πως στην Αμερική το 78% των ανεξάρτητων σύμβουλων εργάζεται τουλάχιστον 6 μήνες, ανευ αποδοχων πριν μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά.

Επίλογος.

Προσλαμβάνοντας έναν μεσίτη ή σύμβουλο αγοράς ακινήτων σίγουρα θα σας κοστίσει κάποια χρήματα, παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι αξία που θα λάβετε είναι πολλαπλάσια του κόστους. Είτε πουλάτε, είτε αγοράζετε, είναι σχεδόν βέβαιο πως προσλαμβάνοντας σωστούς επαγγελματίες στο πλευρό σας αποφεύγετε κοστοβόρα λάθη, χρόνο και κόπο.

Η αγοραπωλησία ακινήτων απαιτεί επένδυση χρόνου, τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές ακινήτων. Θα σας προτείναμε λοιπόν να αφιερώστε αρχικά ποιοτικό χρόνο πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση προκειμένου να βρείτε τον ιδανικό επαγγελματία που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Έτσι, θα είστε σίγουροι πως τα συμφέροντα σας παραμένουν προστατευμένα και παίρνετε τις σωστές συμβουλές σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Εάν ακόμα έχετε απορίες ή ανησυχίες, η δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία μας θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη.