Εισαγωγή

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αγορά ακινήτων συνδέεται με το βιοτικό επίπεδο μιας περιοχής, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε σωστά το πού θα επενδύσετε τα χρήματά σας. Όσο περισσότερο αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο, τόσο μεγαλώνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μια ματιά στα νότια προάστια θα σας πείσει γι’ αυτό.

Ακόμη και εκεί, όμως, παρατηρείται μια αισθητή διαφορά από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, η αγορά ακινήτων, μέχρι στιγμής, στη Γλυφάδα και στη Βούλα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Ελληνικό. Αυτό, όμως, με το νέο, φιλόδοξο, επενδυτικό «Hellinikon Project», πρόκειται να αλλάξει. Όλοι κάνουν λόγο για ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη ανάπτυξη, φέρνοντας επενδύσεις στην περιοχή, με τον χώρο του Real Estate, φυσικά, να μην μείνει ανεπηρέαστος.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

#1 ΤΟ ΕΡΓΟ

ελληνικο εργο

Το Ελληνικό μεταλλάσσεται και οι πολλαπλές επενδύσεις σε αυτό θα τοποθετήσουν την περιοχή ψηλά στην επενδυτική… ατζέντα. Μέσω του πρότζεκτ αυτού θα «απογειωθεί» ολόκληρη η εθνική οικονομία, καθώς θα αναπτυχθεί ένας νέος τουριστικός, και όχι μόνο, πόλος έλξης. Οι μελλοντικές επενδύσεις τόσο στον τομέα του πολιτισμού αλλά και σε αυτόν της επιχειρηματικότητας, θα οδηγήσουν, αρχικά, στη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ ιδιωτών και εταιρειών και τελικά στην προσέλκυση ακόμη και διεθνών κεφαλαίων.

Οι επενδύσεις στο Ελληνικό θα αφορούν τόσο τον τομέα του πολιτισμού, αλλά και αυτόν την επιχειρηματικότητας.

Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, με την ολοκλήρωσή του οποίου θα μιλάμε όλοι για ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, αφού θα αποτελείται από 7 διαφορετικές περιοχές. Το έργο επεκτείνεται με την αναβάθμιση της παραλίας, η οποία θα φτάσει τα 3,5 χλμ. συνολικό μήκος, τη δημιουργία καζίνο, χώρων αναψυχής αλλά και δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων. Νέες αθλητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, κέντρα υγείας και πολιτισμού, μουσεία αλλά και εξελιγμένες ξενοδοχειακές μονάδες συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στον σχεδιασμό των εργασιών. Η συνολική έκταση του έργου θα φτάσει τα 6.200.000 τ.μ, με την πρόσβαση να γίνεται ολοένα και πιο εύκολη για όλους, μέσα από τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων αλλά και ποδηλατοδρόμων. Η ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής είναι, επίσης, ένα από τα σχέδια του πρότζεκτ αυτού, καθώς πολλά από τα κτήρια που έχουν κριθεί διατηρητέα θα αποκτήσουν νέα μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα υπόστεγα αεροπλάνων του πρώην αεροδρομίου, τα οποία θα μετατραπούν σε μουσεία αεροπορίας. Ακόμη, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δε θα μπορούσε να μην είναι μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν 600.000 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, ενώ θα αναδειχθούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα είναι από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, αποτελούμενο από 7 περιοχές.

#2 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ελληνικο οφελη στην οικονομια

Είναι προφανές πως η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας θα είναι φυσικό επακόλουθο του μεγάλου αυτού επενδυτικού έργου. Ποια όμως ακριβώς θα είναι τα οφέλη; Σύμφωνα και με το επίσημο δελτίο της Lamda Development, της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας, μόνο κατά την περίοδο της κατασκευής. Μετέπειτα, αλλά και μέχρι την ολοκλήρωσή του, οι θέσεις αυτές θα έχουν φτάσει τις 75.000. Ακόμη, οι σχετικές αναλύσεις του ίδιου δελτίου, προβλέπουν πως ο αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί κατά περίπου 1.000.000, σε σχέση με τον τρέχοντα αριθμό αφίξεων. Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βασίζει μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της στον τουρισμό, το γεγονός αυτό πρόκειται να προσφέρει μια σημαντική οικονομική… ένεση.

Εκτιμάται, λοιπόν, μια συνολική αύξηση στην παραγωγικότητα της χώρας, καθώς οι σχετικές μελέτες της Lamda Development υπολογίζουν πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% μέχρι και το τελικό στάδιο της κατασκευής. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τα 8.000.000.000€ που έφτασε το συνολικό κόστος της επένδυσης. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα φέρει στο ελληνικό κράτος το έργο ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό του κόστους αυτού, καθώς προβλέπεται να φτάσουν ακόμη και τα 14.000.000.000€. Τα νέα είναι θετικά και για τον ιδιωτικό τομέα, με τις κτηματομεσιτικές και τοπικές επιχειρήσεις να αυξάνουν κατά πολύ τα έσοδά τους μέσα από τα κατασκευαστικά έργα.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ενισχυθεί κατά 2,4% μέχρι και το τελικό στάδιο της κατασκευής, μέσω της δημιουργίας έως και 75.000 νέων θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός τουριστών.

#3 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟ REAL ESTATE

ελληνικο οφελη real estate

Πώς όμως θα ωφεληθεί ο χώρος του Real Estate από το εν λόγω πρότζεκτ; Η απάντηση δίνεται τόσο μέσα από τους υπεύθυνους του έργου, όσο και από εκτεταμένες μελέτες.

Ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, αναφέρει πως πρόκειται για ένα «καθαρά επιχειρηματικό εγχείρημα». Η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει 2.000.000.000€ για την κατασκευή 10.800 διαμερισμάτων με μ.ο 110 τ.μ το καθένα, δύο ουρανοξυστών, γραφείων αλλά και τριών πολυτελών ξενοδοχείων. Το ποσό που συγκέντρωσε η εταιρεία για τη χρηματοδότηση της επένδυσης αγγίζει τα 650.000.000€, όπως επεσήμανε ο κ.Αθανασίου. Σύμφωνα με το business plan της Lamda Development, αναμένεται να εξασφαλίσει επιπλέον 400.000.000€ από τις πωλήσεις ακινήτων, της δημιουργίας καταστημάτων λιανικής και της ενοικίασης αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και 800.000€ από τραπεζικά δάνεια.

Συνολικά,τόνισε, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας αναφέρουν πως το 58% των κερδών θα προέλθει από την πώληση διαμερισμάτων, τα οποία εκτιμάται πως θα πωληθούν για 3,5-4.000€ ανά τ.μ. Ακόμη, το ποσοστό κέρδους που θα προκύψει από άλλα ακίνητα θα αγγίξει το 28%, ενώ τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα θα αυξήσουν το συνολικό κέρδος κατά 8%.

Το 58% των κερδών από την επένδυση στο «Πρότζεκτ Ελληνικό» αναμένεται από την πώληση διαμερισμάτων, ενώ από άλλα ακίνητα θα αγγίξει το 28%.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) πραγματοποίησε, από την πλευρά του, μελέτη για τις επενδύσεις στην περιοχή και συμπέρανε πως μέσα από αυτές θα αυξηθεί σημαντικά η κατασκευαστική και παραγωγική δραστηριότητα, ενισχύοντας έτσι την οικονομία και βελτιώνοντας αρκετά την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό θα προκύψει από το έντονο «ξένο» ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων, τα οποία προβλέπεται να φτάσουν τα 10.000, αφού η περιοχή προσφέρει «χρυσές» ευκαιρίες για διεθνείς επενδυτές. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι η αξία όλων όσων αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται είναι μεγάλη, αφού μεγάλο, σύμφωνα με μελέτες, είναι και το ενδιαφέρον.

Το ΙΟΒΕ κατέληξε πως το έργο στο Ελληνικό θα προσελκύσει ξένους επενδυτές στα ελληνικά ακίνητα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα της NBG Pangaea, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα. Σε αυτήν αναφέρεται, ότι μέσα από τις επενδύσεις στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί μια αυξανόμενη προσφορά ακινήτων στην αγορά, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Με την αύξηση της ζήτησης, όχι μόνο για αγορά, αλλά και για ενοικίαση νέων κατοικιών και διαμερισμάτων, οι τιμές θα ανέβουν, τόσο στις γύρω περιοχές, όσο και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το ποσοστό αύξησης ετησίως αναμένεται να αγγίξει το 5%. Οι αποδόσεις εκτιμάται να είναι περισσότερο από 15% υψηλότερες από αυτές που μπορείτε να βρείτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι επενδυτές έβαλαν ξανά στα… ραντάρ τους τα ελληνικά ακίνητα, με πολλούς ενδιαφερόμενους, μάλιστα, να προέρχονται από την αγορά του εξωτερικού.

επενδυση στο ελληνικο ζητηση

Μέσω του «Πρότζεκτ Ελληνικό» θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για τα ακίνητα τόσο στην περιοχή, όσο και στο κέντρο της Αθήνας γενικότερα, κάτι που θα αυξήσει και την αξία τους, σύμφωνα με μελέτες και έρευνες.

Το αθηναϊκό Real Estate, λοιπόν, κάνει την επανεμφάνισή του, ενώ καθιστά το μέλλον των ακινήτων στη χώρα μας αρκετά αισιόδοξο. Σε αυτό συμφωνούν και οι αναλυτές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property. Στη σχετική μελέτη τους, μιλάνε για την αναβίωση της επονομαζόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», της ακτογραμμής δηλαδή στα νότια προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «καθώς η Αθήνα έχει μετατραπεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό και επενδυτικό προορισμό, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας επενδύουν αυτή την περίοδο σε μεγάλα έργα φιλοξενίας και σε οικιστικά συγκροτήματα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου». Φυσικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής αξίας σε όλα τα ακίνητα των νοτίων προαστίων, με την εντονότερη πραγματοποίηση των επενδύσεων να γίνεται στο Ελληνικό. Για ορισμένα ακίνητα, μάλιστα, εκτιμάται πως η αξία τους θα φτάσει τα 6.500€ ανά τ.μ.

Αυτό, όμως, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη παρούσα μελέτη, είναι ο συσχετισμός των επενδύσεων στην περιοχή του Ελληνικού με τη νέα τάση, της εξ αποστάσεως εργασίας. Η δυνατότητα του remote working ωθεί τους υποψήφιους αγοραστές να συνδυάσουν την εργασία τους με τις πολλαπλές δραστηριότητες αλλά και τα όμορφα τοπία, που προσφέρονται στην περιοχή. Αυτό είναι που έχει ενισχύσει αρκετά τη ζήτηση για αγοραπωλησία όχι μόνο στο Ελληνικό, αλλά σε όλα τα νότια προάστια. Πλέον, η αναζήτηση και η αγορά του ιδανικού ακινήτου δεν είναι πάντα απαραίτητο να λαμβάνει υπόψιν τις προϋποθέσεις της εύκολης πρόσβασης στην εργασία.

Η εξ αποστάσεως εργασία ενισχύει τη ζήτηση για επενδύσεις στο Ελληνικό, αλλά και ευρύτερα.

ελληνικο τηλεργασια
Πώς βγάζετε κέρδος από την επένδυση σε ακίνητα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος

Τι σημαίνουν, λοιπόν, όλα τα παραπάνω; Ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή δημιουργούν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις τόσο στο Ελληνικό, όσο και στις γύρω περιοχές γενικότερα. Η αγορά του Real Estate, όπως αναφέρουν έρευνες και μελέτες, επηρεάζεται τόσο άμεσα, μέσω της κατασκευής νέων ακινήτων, όσο και έμμεσα, μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων για νέες επενδύσεις.

Το «νέο» Ελληνικό, θα χαράξει το αποτύπωμά του όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά σε όλη τη χώρα. Αν, λοιπόν, είστε διατεθειμένοι να «ρίξετε» χρήματα στην αγορά των ακινήτων, αξίζει να το πράξετε σε μια περιοχή που αναμένεται να βρεθεί σε πορεία ανάπτυξης, πραγματοποιώντας έτσι μια κίνηση με ορίζοντα το μέλλον. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε αυτό. Μπορείτε να μας γνωρίσετε, εκμεταλλευόμενοι μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία μαζί μας.