Εισαγωγή.

Καταφέρατε μετά από ατελείωτες ώρες ψαξίματος και συνομιλιών με τον συμβουλό σας (τους λόγους για τους οποίους τον χρειάζεστε θα τους τους βρείτε εδώ) να βρείτε το ακίνητο των ονείρων σας; Συγχαρητήρια! Όσο χαρούμενος όμως και αν δικαιούστε να είστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι απλά ολοκληρώσατε το πρώτο βήμα για την απόκτηση ενός ακινήτου. Πλέον, απομένει το δεύτερο και εξίσου σημαντικό. Η διαπραγμάτευση!

Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζονται 8 σωστοί τρόποι διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για να αποκτήσετε το ακίνητο των ονείρων σας. Και επειδή εμείς στη SPACEERS™ θέλουμε να είστε ενήμεροι για κάθε περίσταση, σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Είτε είστε ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, είτε υπάρχουν και άλλοι, τα μυστικά της σωστής διαπραγμάτευσης είναι σερβιρισμένα στο πιάτο σας. Καλή ανάγνωση!

Περίπτωση 1η
ΕΙΣΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι αυτονόητο, ότι διαθέτετε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα σας. Αυτό σας επιτρέπει να είστε αρκετά πιο επιθετικοί στις συζητήσεις σας, αφού οι τρόποι διαπραγμάτευσης αλλάζουν, ωστόσο πρέπει να προσέχετε να μην το παρακάνετε.

#1. Μην είστε άπληστοι

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε το πλεονέκτημα του να αποτελείτε τον μοναδικό υποψήφιο για το ακίνητο που σας ενδιαφέρει, αλλά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι. Παν μέτρον άριστον. Αν η προσφορά σας είναι υπερβολικά μικρή, φτάνοντας στα όρια της απληστίας, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να εκνευρίσετε τον ιδιοκτήτη, σε σημείο που θα διακόψει τις επαφές μαζί σας.

Μην νομίζετε ότι είστε οι μόνοι που ενημερώνεστε και έχετε μια άποψη για τους κανόνες και τις τιμές της αγοράς. Ο ιδιοκτήτης πιθανότατα έχει ενημερωθεί για την αξία του ακινήτου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, καθώς για άλλες αγοραπωλησίες στην περιοχή, οπότε έχει ένα μίνιμουμ ποσό που ζητάει στο μυαλό του. Αν η προσφορά σας είναι 40-50% κάτω από αυτό, τότε ίσως να μην δεχτεί να μπει καν στη διαδικασία συζητήσεων μαζί σας. Εμείς, σαν ένα καλό ποσό αρχικής προσφοράς, θα σας προτείναμε ένα ποσό της τάξης του 10-15% του μάξιμουμ ποσού που σκέφτεστε να διαθέσετε.

#2. Μην χρησιμοποιείτε στρογγυλεμένα νούμερα

Μία ακόμη χρήσιμη τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε, είναι να καταθέσετε προσφορά, η οποία δεν είναι “στρογγυλεμένη”. Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά είναι μια τακτική που μπορεί να δουλέψει. Αντί να προτείνετε π.χ 200.000€, προτείνετε 201.150€. Δείξτε στον πωλητή, ότι του προτείνατε μια τιμή, την οποία επεξεργαστήκατε διεξοδικά. Κάθε ευρώ για εσάς είναι σημαντικό, δεν κάνετε προσφορές ελαφρά την καρδία. Δοκιμάστε το και ίσως η αντίδραση του ιδιοκτήτη να σας εκπλήξει.

#3. Αιφνιδιάστε και μην υποκύψετε στις πιέσεις

Μία γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν οι μεσίτες, είναι να σας πιέζουν, προκειμένου να καταθέσετε την προσφορά σας, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ξέρετε γιατί το κάνουν αυτό; Μα προφανώς, για να προσπαθήσουν να βρουν άλλες, καλύτερες προσφορές, έχοντας μάθει πλέον τα δεδομένα της δικής σας προσφοράς. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μην υποκύψετε στις πιέσεις. Πάρτε το χρόνο σας και καταθέστε την προσφορά όταν είστε έτοιμοι. Αιφνιδιάστε τους. Είναι σημαντικό η πρώτη κίνηση στην διαπραγματευτική σκακιέρα να ανήκει σε εσάς.

Σχετικά άρθρα

#4. Να είστε ευέλικτοι

Όταν έχετε βρει το ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις για αυτό που ζητάτε, είναι σημαντικό να έχετε ευελιξία κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Μην αφήσετε τον εγωισμό σας να μπει στη μέση. Δεν σημαίνει ότι αν υπάρχει χρηματική απόσταση θα πρέπει και οι δυο πλευρές να κάνετε ακριβώς την ίδια υποχώρηση (π.χ σε μια διαφορά 10.000€ να ανέβετε εσείς 5.000€ και να πέσει ο ιδιοκτήτης άλλα τόσα). Μια τέτοια λογική είναι πιθανό να σας κοστίσει και η διαπραγμάτευση να ναυαγήσει. Θεωρείτε ότι αξίζει;

Αν δεν θέλετε ή δεν έχετε τη δυνατότητα να ανεβάσετε την προσφορά σας, μπορείτε να προτείνετε άλλα πράγματα, πέρα από χρήματα για να κάνετε ελκυστικότερη την προσφορά σας. Είτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο το χώρο, είτε να προσφέρετε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον ιδιοκτήτη μέχρι να σας κάνει διαθέσιμο το ακίνητο. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υφίσταται η διάθεση.

Περίπτωση 2η
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι λογικό ότι οι τρόποι διαπραγμάτευσης είναι διαφορετικοί, αφού δεν εξαρτώνται όλα από εσάς ή τον ιδιοκτήτη, καθώς υπάρχουν και άλλοι… παίκτες. Μην αγχώνεστε όμως, ακόμη κι έτσι σας έχουμε μερικές συμβουλές για να αποκτήσετε το συγκριτικό πλεονέκτημα.

#5. Κάντε ελκυστική προσφορά

Σίγουρα, διαβάζοντας κανείς τον τίτλο, θα θεωρεί αυτονόητη τη συγκεκριμένη συμβουλή. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ελκυστική προσφορά; Αφορά μόνο τα χρήματα; Όχι. Μια ελκυστική προσφορά, πέρα από τη σωστή τιμή, περιλαμβάνει ακριβείς και λεπτομερείς όρους και λαμβάνει υπόψη διαφορετικά δεδομένα. Έτσι κερδίζεται η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και από τον πωλητή και ξεκινά ο διάλογος.

#6. Να έχετε διαφάνεια και να μιλάτε με δεδομένα

Στις ανθρώπινες επαφές, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που “χτίζουν” τις σωστές σχέσεις, είναι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε μια διαπραγμάτευση. Όταν καταθέτετε μια συγκεκριμένη προσφορά, να αιτιολογείτε τους λόγους που σας οδήγησαν σε μια απόφαση. Έτσι χτίζετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον συνομιλητή σας.

Να μιλάτε με συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία ο πωλητής θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αντικρούσει. Αν του παρουσιάσετε περιπτώσεις ακινήτων στην περιοχή που πουλήθηκαν φθηνότερα από το ποσό που ορίζει ο ίδιος, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να τον πείσετε για την αξία της προσφοράς σας.

#7. Κάντε ερωτήσεις

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια διαπραγμάτευση, είναι να γνωρίζετε καλά όλα τα δεδομένα. Τόσο τον πωλητή, όσο και τις υπόλοιπες προσφορές που έχουν κατατεθεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να κάνετε ερωτήσεις για να λάβετε τις πληροφορίες που θέλετε. Ρωτήστε τον πωλητή τι στόχους έχει, τι είναι αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη τιμή αυτό που τον απασχολεί περισσότερο, αλλά πράγματα, τα οποία εσείς να μπορείτε να διαθέσετε με ευκολία. Οι τρόποι διαπραγμάτευσης, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί γρήγορα να αλλάξουν.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζετε λεπτομέρειες και για τις προσφορές των ανταγωνιστών σας. Κάντε ερωτήσεις, όπως αν οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε δεν χρειάζεται, προς το παρόν, να ανησυχείτε. Ρωτήστε πράγματα, όπως πόσοι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν ή πόσες προσφορές έχουν κατατεθεί, τα οποία θα σας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη οπτική της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα

#8. Ίσως ήρθε η ώρα της υπέρβασης

Καταλαβαίνουμε, ότι με την τελευταία σας προσφοράς, ήρθατε στα όριά σας. Η τελευταία απόρριψη σας γέμισε εκνευρισμό και θεωρείτε ότι σας αδίκησε. Αν όμως, το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι μια ακόμη μικρή υπέρβαση της τάξης των 3-5.000€, μήπως θα πρέπει να την σκεφτείτε; Μιλάμε για ένα ποσό, το οποίο ανταποκρίνεται σε ένα μόνο μικρό ποσοστό της αξίας του ακινήτου. 

Αξίζει να χαλάσει η συμφωνία γι’ αυτό τον λόγο;

Δεν θα σας δώσουμε εμείς την τελική απάντηση, αφού τα πάντα εξαρτώνται από εσάς. Το μόνο που σας προτρέπουμε είναι να μην πάρετε μια απόφαση, βασισμένη στον εγωισμό σας, την οποία ενδεχομένως να μετανιώσετε στο μέλλον.

#Bonus: Να είστε έτοιμοι να κοιτάξετε και αλλού

Να είσαστε σίγουροι, ότι εμείς θέλουμε να υπάρξει συμφωνία, όσο και εσείς. Ωστόσο, το νούμερο 1 μυστικό σε μια διαπραγμάτευση, είναι να χεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και το ενδεχόμενο ότι μπορεί αυτή να ναυαγήσει. 

Μόνο τότε, μπορείτε να μείνετε πιστοί στο πλάνο σας, να επιμείνετε στις κόκκινες γραμμές σας και μην ξεφύγετε. Αν μετά από διεξοδική και ήρεμη σκέψη καταλήξετε στο συμπέρασμα, ότι οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη είναι υπερβολικές και θεωρείτε ότι σας εκμεταλλεύεται, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ψάξετε αλλού. Πού ξέρετε, ίσως η απόφασή σας αυτή, θορυβήσει και τον ιδιοκτήτη να ρίξει νερό στο κρασί του. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες, καλύτερες περιπτώσεις. Και αυτή τη φορά, με παραπάνω εμπειρία κιόλας, πιθανό να έχετε καλύτερη τύχη.

Tι σας προσφέρει ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος.

Αυτοί ήταν οι τρόποι διαπραγμάτευσης που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, προκειμένου να αποκτήσετε πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, να ισχυροποιήσετε τις θέσεις σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο, όπως σας έχουμε ξαναπεί, εξίσου σημαντική είναι η βοήθεια ενός ειδικού για να σας συμβουλεύει όποτε χρειάζεστε βοήθεια. Είμαστε δίπλα σας και στη διάθεσή σας για να το πράξουμε.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία που ακολουθούμε με κάθε νέο πελάτη μας πατώντας εδώ ή να προγραμματίσετε μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία μαζί μας ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.