Εισαγωγή.

Είτε σχεδιάζετε τη νέα σας οικογένεια ,είτε περιμένετε ένα νέο μέλος, Ένα πράγμα είναι σίγουρο για τα επόμενα χρόνια – θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χώρο! Μαζί με τους μικρούς μας ήρωες, έρχονται και πολλά άλλα πράγματα. Αναρίθμητα παιχνίδια, ρούχα, ποδήλατα ή εκείνη η πολύ σημαντική φουσκωτή καρέκλα που έπρεπε να έχουν, καθώς μεγαλώνει η οικογένεια σας, είναι φυσικό να σκεφτείτε πού θα τοποθετηθούν όλοι και όλα! Η αγορά σπιτιού για οικογένεια απαιτεί ουσιαστική μελέτη και καθοδήγηση από ειδικούς της αγοράς που είναι σε θέση να διακρίνουν τις πραγματικές σας ανάγκες.

Η αγορά κατοικίας είναι από μόνη της μία περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν στην «εξίσωση», μικρά παιδιά και λειτουργικές ανάγκες που δεν είναι άμεσα ορατές αλλά σίγουρα θα προκύψουν κατά το πέρασμα των χρόνων. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τις παραμέτρους που καθιστούν ένα σπίτι, φιλικό προς τις οικογένειες έτσι ώστε τα παιδιά σας να αισθάνονται άνετα και δημιουργικά στο περιβάλλον που έχετε επιλέξει να στεγάσετε τη νέα σας «φαμίλια». 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας 8 σημαντικές παραμέτρους που πιστεύουμε πως πρέπει να λάβετε υπόψιν σας προτού ξεκινήσετε την αναζήτηση σας. Καλή ανάγνωση!

Αγορά σπιτιού για οικογένεια
8 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

#1. Σχολεία στη περιοχή

Η απόσταση του ακινήτου από εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως δημόσια σχολεία και παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τις περισσότερες οικογένειες.

Σε έρευνα που είχε γίνει από το παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2016 (στην οποία, γονείς απαντούσαν σε ερωτηματολόγια των φοιτητών του τμήματος) είχε προκύψει ότι οι γονείς θα ένιωθαν άνετα για τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο μόνα τους εφόσον  το σχολείο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 650 μέτρων.

Οι περισσότεροι γονείς αδυνατούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο καθώς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, τα ωράρια δεν συμβαδίζουν. Πολλοί προσπαθούν να βρουν ένα σπίτι κοντά σε σχολεία ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να πηγαίνουν και να επιστρέφουν μόνα τους χωρίς να υπάρχει μεγάλο ρίσκο και μεγάλες διαδρομές. Επιπλέον, οι γονείς πριν επαναπαυτούν στην ιδέα ότι υπάρχει σχολείο κοντά στο ακίνητο που σκέφτονται να επιλέξουν, καλό θα είναι να ρωτήσουν άλλους γονείς της περιοχής ώστε να επιβεβαιώσουν τη φήμη του σχολείου καθώς και τα επίπεδα ασφάλειας του. Φυσικά δεν υπάρχει γονέας που θα ήθελε να υποβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών του απλά και μόνο επειδή το σχολείο είναι κοντά στον τόπο κατοικίας του. 

#2. Διάταξη εσωτερικού χώρου

Όταν σε μία οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά, απαιτείται από τους γονείς  με τη βοήθεια του μεσίτη να επιβεβαιώσουν ότι το κτήριο θα διασφαλίσει  την σωματική ακεραιότητα των παιδιών στο 100%. Ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένο το εσωτερικό κάθε σπιτιού παίζει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Μερικά παραδείγματα

#1. Ορισμένοι γονείς επιθυμούν τα δωμάτια των παιδιών να είναι όχι μόνο στον ίδιο όροφο με τον δικό τους αλλά και κοντά στις κρεβατοκάμαρες τους για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. 

#2. Ένα σπίτι με απότομες σκάλες καλό θα είναι να απορρίπτεται από οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Το ρίσκο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλο και επιπόλαιες αποφάσεις ίσως οδηγήσουν σε δυσάρεστα γεγονότα.

#3. Η κουζίνες είναι επίσης ένα επικίνδυνο σημείο στο σπίτι. Συναντάμε συχνά εκσυχρονισμένες και «στυλάτες» κουζίνες που είναι εντυπωσιακές στο μάτι αλλά περιέχουν όμως παγίδες για μικρά παιδιά, όπως κοφτερές γωνίες που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

#4. Αν το σπίτι έχει κήπο ή τυχόν κάποιο playroom, οι γονείς καλό θα ήταν να μπορούν να έχουν οπτική επαφή με τα παιδιά από την κουζίνα ή το καθιστικό. Ποτέ δεν ξέρεις πότε ένα μικρό παιδί μπορεί να τραυματιστεί ή να χρειαστεί την βοήθεια σας. 

#3. Πρόκειται για ένα σπίτι που παρέχει ασφάλεια;

Όταν πρόκειται να επενδύσετε ένα τόσο μεγάλο ποσό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας σοβαρά τα επίπεδα ασφάλειας που παρέχει το σπίτι για το οποίο ενδιαφέρεστε. Για παράδειγμα, ένα σπίτι το οποίο είναι ισόγειο και έχει εύκολη πρόσβαση από το δρόμο χωρίς προστατευτικά κάγκελα και πόρτα ασφαλείας μπορεί να αποτελέσει ρίσκο για μια οικογένεια. Ακόμα και αν το σπίτι βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή, ο κίνδυνος διάρρηξης είναι πάντα υπαρκτός. 

Καλό θα είναι λοιπόν, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση σας, να προβλέψετε αυτά τα θέματα ασφαλείας και να ενημερώσετε το μεσίτη ή σύμβουλο σας, λεπτομερώς σχετικά με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας προκειμένου να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο με άσκοπες επισκέψεις. Το τελευταίο που θα θέλατε να συμβεί είναι να επωμιστείτε επιπλέον έξοδα για κάμερες, συναγερμούς, κάγκελα, πόρτες ασφαλείας και κλειδαριές.

Επιπλέον προτού αποφασίσετε να αγοράσετε ένα νέο οικογενειακό σπίτι πρέπει να κάνετε μια ουσιαστική έρευνα σχετικά με τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής. 

Σχετικά άρθρα

#4. Γείτονες και κοινότητα

Όταν πρόκειται να μετακομίσετε κάπου μόνιμα, θα θέλετε να αισθάνεστε όμορφα και άνετα στο νέο σας περιβάλλον και, φυσικά, να νιώθετε ότι είστε μέλος μιας κοινότητας. Πρόκειται για παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών σας καθώς μεγαλώνουν. Η ομαλή συνύπαρξη της οικογένειας σας με τους γείτονες θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. 

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με ανθρώπους και οικογένειες που μένουν κοντά στο σπίτι που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε. Γνωρίστε τους, ανταλλάξτε απόψεις, ρωτήστε τους για τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν προκειμένου να κατανοήσετε  τη συγκεκριμένη γειτονιά. Η κοινωνικοποίηση αυτή, μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε οικογένειες με συνομήλικα παιδιά, παρόμοιες ανάγκες, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες με εσάς. 

#5. Παροχές και άνεση

Προτού προχωρήσετε στην αγορά σπτιού προσπαθήστε να γνωρίζετε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της γειτονίας τα οποία θα διευκολύνουν την καθημερινότητα σας.

Όπως για παράδειγμα

Super market και παντοπωλεία
Όταν έχετε παιδιά στην οικογένεια το φαγητό συνήθως τελειώνει γρήγορα και καμιά φορά μπορεί να χρειαστούν άμεσα προϊόντα καθημερινής χρήσης που μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο super market. Σίγουρα θα είναι αρκετά βολικό το super market να βρίσκετε σε κοντινή απόσταση. 

Φαρμακείο
Τα μικρά παιδιά ανεβάζουν πυρετό και είναι ευαίσθητα σε γρύπες και ιούς. Κανένας μας δεν γνωρίζει ακριβώς πότε μπορεί να χρειαστεί κάποιο φάρμακο, γι’αυτό καλό είναι, το σπίτι που θα επιλέξετε, να είναι κοντά σε φαρμακείο. 

Πάρκα και παιδικές χαρές
Οι περισσότεροι γονείς όταν έχουν ελεύθερο χρόνο λατρεύουν να περπατάνε και να πηγαίνουν βόλτες με τα παιδιά τους. Θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα εάν υπήρχε κοντά στο νέο σας σπίτι πάρκο ή παιδική χαρά όπου τα παιδιά σας θα απασχολούνται δημιουργικά.

Φροντιστήρια 
Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να στείλετε τα παιδιά σας στο φροντιστήριο. Η δημόσια Ελληνική εκπαίδευση δυστυχώς δεν επαρκεί οπότε καλό θα ήταν ερευνήσετε τα φροντιστήρια της γειτονιάς καθώς το παιδί σας θα περνάει πολλές ώρες στο φροντιστήριο. 

Εξωσχολικές δραστηριότητες
Το καλοκαίρι, που τα σχολεία κλείνουν, τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και οι γονείς, καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τους, κοντινές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολές πολεμικών τεχνών, και προσκοπικούς ομίλους και οποιαδήποτε άλλη εξωσχολική δραστηριότητα τους ταιριάζει.

#6. Δρόμοι και πεζοδρόμια

Όταν βγαίνετε από το σπίτι σας για περπάτημα με τα παιδιά σας ή όταν τα παιδιά σας επιστρέφουν από το σχολείο ή όταν θα βγαίνουν μελλοντικά με τους φίλους τους δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να ζείτε με τον φόβο του τι μπορεί να συμβει στον δρόμο. 

Πριν προχωρήσετε στην επιλογή του νέου σας σπιτιού καλό θα είναι να ερευνήσετε σχολαστικά τη περιοχή και τις υποδομές της. Υπάρχουν πεζοδρόμια όπου μπορείτε να νιώθετε ασφάλεια; Υπάρχουν επικίνδυνοι δρόμοι ή κεντρικές λεωφόροι; Μήπως οι δημοτικές υποδομές στην περιοχή στην οποία θέλετε να μετακομίσετε είναι ελλιπείς; Σε κάθε περίπτωση,  θα θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες κινδύνου για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια της οικογένειας σας.

#7. Επιπλεόν δωμάτια

Θα θέλατε να κάνετε δεύτερο ή τρίτο παιδί στο μέλλον; Το σπίτι που σας αρέσει έχει αρκετούς χώρους αποθήκευσης;

Οι σύγχρονες οικογένειες συχνά χρειάζονται αποθηκευτικούς χώρους προκειμένου φυλάξουν ρούχα, παιχνίδια, εξοπλισμό και γενικότερα αντικείμενα που πρόκειται να αποκτηθούν στο μέλλον. Ένα μόνο επιπρόσθετο δωμάτιο πολλές φορές δεν είναι αρκετό καθώς οι ανάγκες μιας οικογένειας αλλάζουν χρόνο με το χρόνο, Για αυτό το λόγο ένας επιπλέον χώρος στο σπίτι, στην αυλή ή στο γκαράζ θα είναι μία θετική παράμετρος στην απόφαση σας. 

#8. Συμβουλευτείτε τα παιδιά σας

Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε και να συμβουλευτείτε τα ίδια σας τα παιδιά σχετικά με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Όπως λέει και η διάσημη παροιμία, «λογαριάζω χωρίς τον ξενοδόχο», αρκετές φορές οι οικογένειες κάνουν σχέδια χωρίς να λάβουν υπόψη τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή τα παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μελλοντικές «φαγούρες» και ενδοοικογενειακές προστριβές.

Πριν λοιπόν προχωρήσετε στην αγορά, επισκεφθείτε το σπίτι που σας ενδιαφέρει μαζί με τα παιδιά σας, ρωτήστε τα αν τους αρέσει και αν αισθάνονται καλά με την “ενέργεια” που τους αποπνέει. Η ψυχική ηρεμία και η ευτυχία των παιδιών σας θα πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες σας. Αν τα παιδιά δεν αισθάνονται καλά στο συγκεκριμένο σπίτι καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας τη γνώμη τους. Είναι σχεδόν βέβαιο πως μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών μπορούμε ορισμένες φορές να διακρίνουμε κάποιες καταστάσεις που ίσως δεν είχαμε αντιληφθεί προηγουμένως και να αποφασίσουμε αναλόγως. 

Αγορά σπιτιού: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος.

Η αγορά ενός οικογενειακού σπιτιού δεν είναι απλό θέμα αφού απαιτεί αρκετή μελέτη και ξεκάθαρη εικόνα τόσο των άμεσων όσο και των μελλοντικών αναγκών σας. Η διαδικασία της αναζήτησης απαιτεί σκέψη, υπομονή, ορθή κρίση και σίγουρα υποστήριξη από επαγγελματίες οι οποίοι γνωρίζουν την αγορά και μπορούν να εντοπίσουν τις πραγματικές σας ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για εμάς, τη διαδικασία που ακολουθούμε καθώς και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία μιας δωρεάν συμβουλευτικής συνεδρίας μαζί μας. Μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψη σας στο γραφείο μας πατώντας εδώ.