Εισαγωγή.

Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού; Σίγουρα είναι ένα δίλημμα που κάθε άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει στην ενήλικη ζωή του. Για αρκετά χρόνια, η αγορά ενός σπιτιού θεωρούνταν η καλύτερη επένδυση, κάτι που προσέφερε ένα επιπλέον κίνητρο σε επίδοξους αγοραστές. Η ενοικίαση από την άλλη θεωρούνταν η φθηνή εναλλακτική, η οποία δεν σας δέσμευε με το βραχνά ενός δανείου και δεν απαιτούσε τη χρησιμοποίηση μεγάλου μέρους του προϋπολογισμού σας.

Είναι όμως τόσο μονοδιάστατα τα πράγματα ή η αλήθεια έχει πολλαπλές αναγνώσεις; Μαζί ξετυλίγουμε το κουβάρι των υπέρ και των κατά των δύο επιλογών, ώστε με βάση τα δικά σας δεδομένα να καταλήξετε στη σωστή απόφαση. Καλή ανάγνωση!

Ενοικίαση
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


#1.Κερδίζετε χρόνο.

Η αγορά ενός σπιτιού, στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί πολύ μεγάλο βήμα στη ζωή ενός ενήλικα. Είναι απολύτως λογικό να προϋποθέτει χρόνο, χρήματα και την χάραξη ενός πλάνου για τις ανάγκες και τα «θέλω» του αγοραστή. Κατανοητή είναι επίσης η ανάγκη για χρόνο που ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιος, ώστε να κατασταλάξει σε ένα τελικό πλάνο, αφού οι ανάγκες του καθένα μας αλλάζουν. Η ηλικία, η προσωπική και επαγγελματική κατάσταση είναι από τους παράγοντες που καθορίζουν τα «θέλω» και τις ανάγκες μας, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι και οι ίδιοι μεταλλάσσονται.

Αν λοιπόν είστε ανάμεσα στην αγορά ή ενοικίαση, η ενοικίαση ενός σπιτιού μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποτελέσει μια φθηνή λύση που θα σας δώσει χρόνο, ώστε να δείτε τις πραγματικές σας ανάγκες και να καταρτίσετε το πλάνο σας.

#2. Έχετε ευελιξία.

Μαζί με το κέρδος του χρόνου, η ενοικίαση ενός σπιτιού σας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη ζωή σας. Είστε άτομο το οποίο μετακινείται συνεχώς είτε για επαγγελματικούς, είτε για προσωπικούς λόγους; Σκοπεύετε να φύγετε στο εξωτερικό ή και σε άλλη πόλη εντός της χώρας για σημαντικό χρονικό διάστημα; Η ενοικίαση είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για εσάς. Παράλληλα, σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης, μπορείτε να πάτε σε μια φθηνότερη λύση που «σηκώνει» ο προϋπολογισμός σας. Στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε μια τέτοια δυνατότητα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

#3. Επισκευές; Not your business.

Υπάρχει πρόβλημα με τον θερμοσίφωνα, ο οποίος υπερθερμαίνεται εύκολα; Έχουν χαλάσει για ακόμη μια φορά τα υδραυλικά του σπιτιού; Δεν είναι δικό σας πρόβλημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, επικοινωνείτε με τον ιδιοκτήτη και εκείνος είναι υποχρεωμένος να επενδύσει χρόνο και χρήμα, ώστε να βρει τη λύση.

#4. ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι δεν σας απασχολούν.

Ο πιο πολυσυζητημένος φόρος που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Γενικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, χτυπήθηκαν βάναυσα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που επένδυσαν στα ακίνητα την προ κρίσης εποχή να έχουν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος. Βάρος, το οποίο εσάς δεν σας απασχόλησε, ούτε θα σας απασχολήσει στο μέλλον.

MEINONEKTHMATA


#1. Αλλαγή στάσης ιδιοκτήτη.

Έχετε βρει το ιδανικό σπίτι, σε περιοχή με πράσινο, που εξυπηρετεί πληθώρα ΜΜΜ, κοντά στο κέντρο και όπου τα ακίνητα φυσιολογικά είναι σε υψηλές τιμές; Συγχαρητήρια για την επιλογή σας, αλλά δεν είστε ο μόνος που ξέρει ότι πέτυχε… λαβράκι. Το γνωρίζει και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος πιθανότατα το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε αύξηση του ενοικίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεχτεί πολλά «χτυπήματα» κατά τη διάρκεια της κρίσης και με την αύξηση των ενοικίων, ενδεχομένως να θελήσουν να «ισοφαρίσουν» τις ζημιές εις βάρος σας. Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης να αποφασίσει να μετοικήσει ο ίδιος στο σπίτι ή να το πουλήσει. Σενάριο, το οποίο σας οδηγεί στο δρόμο και στο δυσάρεστο γεγονός της μετακίνησης παρά τη θέλησή σας. Και το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι που είναι στο χέρι σας να ελέγξετε αν θα συμβεί ή όχι.

#2. Αλλαγές; Έχετε άδεια;

Είδατε το χρώμα στο σαλόνι του κολλητού σας και θεωρείτε ότι θα ταιριάζει απόλυτα και στο δικό σας σπίτι; Καλή ιδέα, αλλά πριν επιδιώξετε να την προχωρήσετε, θα πρέπει να πάρετε άδεια από τον ιδιοκτήτη πρώτα, ο οποίος ίσως να μην έχει το ίδιο γούστο με εσάς. Μπορεί όσο το νοικιάζετε, το σπίτι να θεωρείται «δικό σας», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να κάνετε ότι θέλετε. Ειδικά από τη στιγμή που τις όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να τις πληρώσει ο ιδιοκτήτης, γεγονός που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να αποδεχτεί τα αιτήματά σας.

#3. Πληρώνετε αιωνίως κάτι που δεν είναι δικό σας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ενοικίου είναι πως πρόκειται για κάτι, το οποίο δεν θα σταματήσει ποτέ και στο τέλος της ημέρας δεν θα σας αποφέρει κάποιο κέρδος. Σε αντίθεση με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο κάποια στιγμή θα αποπληρωθεί και θα σας αφήσει με ένα ακίνητο που θα σας ανήκει, το ενοίκιο θα είναι ένας παντοτινός «βραχνάς».

Αγορά
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


#1. Συγχαρητήρια... Μόλις λύσατε το Νο1 ζήτημα ενός ενήλικα.

Το επιχείρημα αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναλύσεις. Αν το διαθέσιμο κεφάλαιο σας είναι αρκετό, ώστε να αγοράσετε ένα ακίνητο εφάπαξ, τότε μπορεί μεν να έχετε ξοδέψει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, όμως από την άλλη μόλις λύσατε ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, ζητήματα στη ζωή ενός ενήλικα. Αποκτήσατε στέγη και πλέον, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ζήτημα απόκτησης κατοικίας θα επανέλθει στη ζωή σας, μονάχα έπειτα από δική σας επιθυμία. Όσον αφορά το σπίτι σας δεν εξαρτάστε από κανέναν άλλον, παρά μονάχα από τον εαυτό σας. Και πάλι συγχαρητήρια!

Bonus

Αν αποφασίσατε να αγοράσετε ακίνητο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα έξοδα που περιλαμβάνει μια αγοραπωλησία, καθώς και την αξία που μπορεί να σας προσφέρει ένας έμπειρος σύμβουλος αγοράς ακινήτων.

#2. Κάντε το σπίτι σας ό,τι θέλετε.

Σε αντίθεση με όσα αναφέραμε στην ενοικίαση, αυτή τη φορά έχετε τον πλήρη έλεγχο του τι γίνεται στο σπίτι. Εξάλλου, όταν σας αναφέρουμε ότι δεν εξαρτάστε από κανέναν, δεν εννοούμε μονάχα το που και το πόσο θα μένετε. Μιλάμε και για τη διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος είναι αποκλειστικά δικός σας. Θέλετε να βάψετε έναν τοίχο με το χρώμα της αρεσκείας σας; Είστε ελεύθεροι να το πράξετε. Θέλετε να προβείτε σε γενική ανακαίνιση ή σε βελτιωτικές εργασίες, οι οποίες εκτός από το να κάνουν τη διαμονή σας πιο ευχάριστη, αυξάνουν και την τιμή του ακινήτου; Δεν έχετε να ρωτήσετε κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό σας και φυσικά… την τσέπη σας.

#3. Καρπώνεστε ο ίδιος την ενδεχόμενη αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Η τιμή ενός ακινήτου δεν μένει σταθερή μέσα στο χρόνο. Μεταβάλλεται συνεχώς και είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί, ειδικά αν είστε προσεκτικός ως προς την περιοχή που βρίσκετε ένα ακίνητο ή αν προβαίνετε σε βελτιωτικές εργασίες, όπως αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Αν λοιπόν κινηθείτε έξυπνα ως προς τα παραπάνω είναι αρκετά πιθανό η τιμή ενός ακινήτου να αυξηθεί. Γεγονός που είναι στη δική σας ευχέρεια να αξιοποιήσετε σε περίπτωση που αποφασίσετε να πουλήσετε. Θέλετε να μετακινηθείτε σε ένα μεγαλύτερο και καλύτερο σπίτι με τα επιπλέον χρήματα που θα κερδίσετε; Θέλετε να βάλετε τα χρήματα στην άκρη για να καλύψετε άλλες ανάγκες; Ότι και να αποφασίσετε πάντως θα βγείτε κερδισμένοι.

#4. Η μηνιαία δόση σημαίνει κάτι.

Ό,τι και να επιλέξετε ανάμεσα σε αγορά ή ενοικίαση, είναι σχεδόν σίγουρο δυστυχώς, ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε το «βραχνά» της μηνιαίας πληρωμής. Βλέπετε, μπορεί στην περίπτωση της αγοράς να γλιτώνετε το νοίκι, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνετε μηνιαίες καταθέσεις στην τράπεζα, είτε για την αποπληρωμή κάποιου στεγαστικού δανείου, είτε για τη δόση της αγοράς του ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή όμως, νιώθετε ότι ξοδεύετε τα λεφτά σας σε κάτι που είναι δικό σας, αισθάνεστε ότι φτάνετε πιο κοντά στον στόχο σας. Η μηνιαία δόση έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί αφορά κάτι δικό σας, ενώ κάποια στιγμή έστω και μετά από πολλά χρόνια θα σταματήσει. Το ενοίκιο από την άλλη δεν θα σταματήσετε να το καταβάλλετε ποτέ, χωρίς να σας μείνει στο τέλος κάτι.

MEINONEKTHMATA


#1. Τα οφέλη φέρνουν και υποχρεώσεις.

Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «δεν γίνεται να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», οπότε είναι λογικό μαζί με τα δικαιώματα να έρχονται και οι υποχρεώσεις. Τυχόν ζημιές του σπιτιού είναι προφανές ότι θα πρέπει να τις καλύψετε από την τσέπη σας, εκτός φυσικά αν πρόκειται για περιπτώσεις που υφίσταντο ήδη πριν την αγορά και έχετε συμφωνήσει να τις αποκαταστήσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Παράλληλα, ενδεχόμενοι επιπλέον φόροι θα βαρύνουν εσάς, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποστεί πολλά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

#2. Δέσμευση.

Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση και όπως σας τονίσαμε επανειλημμένα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς είναι δεσμευτική. Το ερώτημα που απευθύνουμε λοιπόν σε εσάς είναι το εξής: «Είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε»; Είτε με την περιοχή και την ανάπτυξη ή υποβάθμισή της, είτε με τον γείτονά σας, ο οποίος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, αλλά και να βάζει τη μουσική στη διαπασών κάθε πρωί.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδελεχής έρευνα αγοράς είναι ο καλύτερος σας φίλος, καθώς μειώνει το ρίσκο σημαντικά. Σε καμία περίπτωση δεν το εξαλείφει όμως. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, όπου σε περίπτωση που οι σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών διαταραχθούν, τότε η ύπαρξη μιας κοινή απόφασης για την τύχη του ακινήτου μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη.

#3. Ενδεχόμενα προβλήματα με την αποπληρωμή του δανείου.

Η δέσμευση βέβαια δεν αφορά μόνο το σπίτι, αλλά και την αποπληρωμή των δόσεων. Μπορεί να έχετε χάσει τη δουλειά σας, αλλά η τράπεζα δεν πρόκειται να συγκινηθεί, θα απαιτήσει τη δόση της στην ώρα της. Ακόμη μια φορά, φίλος σας θα είναι η κατάρτιση ενός πλάνου, το οποίο θα σας προσφέρει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση «στραβής».

#4. Μείωση αξίας ακινήτου.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις και επιλογές, το ακίνητό σας μπορεί να ανεβάσει την τιμή του και στο τέλος να σας αποφέρει και κέρδος.

Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, αφού οι τιμές των ακινήτων εκτός απ’ το να αυξάνονται, μειώνονται κιόλας. Όλα είναι ζήτημα επιλογών, τάσεων της αγοράς και φυσικά τύχης, αλλά οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Αν μάλιστα, η τιμή του ακινήτου «πέσει κάτω» από την αξία του στεγαστικού δανείου τότε ενδεχόμενη πώλησή του, γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Πως ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτου θα σας φανεί χρήσιμος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση στο ερώτημα «αγορά ή ενοικίαση;». Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να συνυπολογίσετε όλα τα παραπάνω δεδομένα, προτού πάρετε την τελική σας απόφαση. Επίσης, να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να πιέζεστε, θεωρώντας ότι κάποια επιλογή είναι σωστότερη ή επιβεβλημένη.

Εκτός αυτού, ακόμη και αν πάρετε μια πρώτη απόφαση για την αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι διαθέτετε το κατάλληλο αρχικό κεφάλαιο, ένα σωστό πλάνο και εναλλακτικές. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για εμάς,τη διαδικασία που ακολουθούμε καθώς και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία μιας δωρεάν συμβουλευτικής συνεδρίας μαζί μας. Μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψη σας στο γραφείο μας πατώντας εδώ.