Εισαγωγή

Είναι λογικό, ύστερα από την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, να αντιδράτε ιδιαίτερα επιφυλακτικά ακούγοντας τη λέξη “επένδυση”. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν μαθαίνουμε από μικροί να σκεφτόμαστε με επιχειρηματική λογική, σύμφωνα με την οποία πρέπει να διαθέσουμε αρχικά ένα κεφάλαιο, ώστε να κερδίσουμε στη συνέχεια. Έτσι, αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε αφορά το ξόδεμα χρημάτων με φόβο, ενώ και η ίδια η έννοια της επένδυσης αρκετές φορές θεωρείται συνώνυμη ακόμη και με αυτή του τζόγου! Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Επένδυση Ακινήτων
ΑΞΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις μπορούν να σας αποφέρουν κέρδος, αρκεί να μην παραβιάσετε έναν βασικό και απλό κανόνα. Να γνωρίζετε τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε. Να πραγματοποιήσετε έρευνα αγοράς, να εντρυφήσετε πάνω στο αντικείμενο που σκοπεύετε να επενδύσετε και να ξέρετε τα όριά σας. Ένας κλάδος που, με βάση και το παρελθόν όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, αν τηρήσεις τα παραπάνω, μπορεί να προσφέρει οφέλη είναι τα ακίνητα. Μια επένδυση που δεν χάνει την αξία της. Και θα σας δείξουμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Τα ακίνητα είναι μια επένδυση που, με βάση το παρελθόν, μπορεί να σου προσφέρει κέρδος, καθώς δεν χάνει την αξία της.

#1. Προσφορά και Ζήτηση

προσφορά και ζήτηση ακίνητα

Πρόκειται για τον βασικό νόμο της αγοράς. Αυτόν της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι λογικό όσο περισσότεροι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν για ένα προϊόν, τόσο να αυξάνεται και η τιμή του. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχετε κάτι στο μυαλό σας. Δεν μιλάμε αποκλειστικά για το δικό σας ακίνητο. Μιλάμε γενικότερα για το ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην πόλη ή την περιοχή που βρίσκεστε.

Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης των ακινήτων σε μια ευρύτερη περιοχή θα επηρεάσει και την αξία του δικού σας.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που σημειώνει ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα, οπότε οι τιμές είναι διαρκώς ανοδικές. Για παράδειγμα, στο κέντρο, όπου ανέκαθεν υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον, η αξία τους αυξάνεται συνεχώς. Σε περιοχές με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη, οι οποίες διαθέτουν και το πλεονέκτημα ότι είναι παραλιακές, παρατηρείται επίσης διαρκής αναβάθμιση σε αυτόν τον τομέα. Θεωρείτε ότι στο Ελληνικό, η τεράστια επένδυση που γίνεται από ιδιώτες σε ακίνητα, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α, δεν θα ανεβάσει αυτόματα την αξία και των υπόλοιπων στην ευρύτερη περιοχή;

Μελέτες έδειξαν ότι το 2019 υπήρξε σημαντικότατη άνοδος στην αξία των ακινήτων στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη από το 2006. Εξάλλου, τα ακίνητα είναι ένας τομέας που πάντα θα υπάρχει ζήτηση, αφού η στέγαση είναι το ακριβότερο βασικό αγαθό στη ζωή ενός ανθρώπου. Είτε μιλάμε για αγορά, είτε για ενοικίαση.

Μια μεγάλη επένδυση από ιδιώτες ή και το κράτος σε ακίνητα θα επηρέαζε την αξία και των υπόλοιπων στην περιοχή.

#2. Η σημασία της περιοχής

ακινητα περιοχη επενδυση

Πώς όμως θα μπορέσετε να βρείτε τις κατάλληλες περιοχές, όπου η επένδυσή σας δεν θα χάσει την αξία της; Σίγουρα εμπειρικά, αφού υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που απεικονίζουν, είτε τις αντικειμενικές αξίες είτε τις εμπορικές. Μεγαλύτερη κατεύθυνση σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να σας δώσει και κάποιος ειδικός. Με βάση το παρελθόν όμως, περιοχές που αναφέραμε και προηγουμένως, είναι στατιστικά πιθανότερο να παρουσιάσουν άνοδο στην τιμή των ακινήτων. Εξετάστε το βιοτικό επίπεδο, τον αριθμό των ακινήτων που ήδη υπάρχουν και το ιστορικό των τιμών τους, το αν προγραμματίζονται επενδύσεις, καθώς και την αναλογία ιδιοκτητών-επενδυτών.

Γενικά, το μυστικό είναι να επιλέγετε περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό διαρκή ανάπτυξη. Φερθείτε έξυπνα. Πού είναι πιθανότερο να επιλέξει μια οικογένεια να μετοικήσει; Πού θα προτιμούσε μια εταιρεία να εγκατασταθεί; Μα φυσικά σε περιοχές που εξυπηρετούνται από τα ΜΜΜ, διαθέτουν κοντινές επιχειρήσεις, σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία. Επιλέξτε περιοχές που διαρκώς μεγαλώνουν και προσελκύουν και άλλες επενδύσεις, οι οποίες έμμεσα θα αυξήσουν την αξία και της δικής σας.

Σημαντικό είναι να επιλέξετε περιοχές που συνεχώς μεγαλώνουν και προσελκύουν επενδύσεις που ανεβάζουν και τις μετοχές της δικής σας.

#3. Αυτό που μετράει είναι το οικόπεδο

ακίνητα επενδυση οικόπεδο

Τι μας δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ότι τα εισοδήματά σας τα αποκομίζετε από το ακίνητο μεν, η αξία αυτού εξαρτάται από το οικόπεδο όπου αυτό είναι χτισμένο δε. Αν το σκεφτείτε εξάλλου, υπάρχει λόγος που το κόστος δημιουργίας ενός σπιτιού παραμένει ίδιο ανεξαρτήτως περιοχής, αλλά οι τιμές των οικοπέδων όχι. Η ανάγκη απόκτησης περισσότερης γης είναι διαρκής, χωρίς ωστόσο όπως είναι φυσικό να αυξάνεται η ποσότητά της. Την ίδια ώρα, το οικόπεδο, σε αντίθεση με το κτίσμα, δεν έχει να αντιμετωπίσει το πλήρωμα του χρόνου, αφού δεν παλιώνει ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η υπεραξία.

Είναι συχνό λάθος, βλέπετε, των νεαρών επενδυτών να θεωρούν ότι οι ανέσεις ή η εξωτερική εμφάνιση του ακινήτου θα καθορίσουν την αύξηση της τιμής. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη διαφορά την κάνει η έκταση γης που έχετε στην κατοχή σας και τα χαρακτηριστικά της. Η περιοχή που βρίσκεται, η υπάρξη επενδυτών και άλλων αγοραστών σε αυτήν, καθώς και το ιστορικό αύξησης της αξίας των ακινήτων της.

Η αξία του οικοπέδου με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται, αφού η ζήτηση είναι διαρκής, ενώ τα τμήματα γης δεν παλιώνουν ποτέ, ούτε δημιουργούνται καινούργια.

#4. Η κατάσταση του ακινήτου

κατασταση ακινητου επενδυση

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου απαραίτητο το κτήριο να παραμένει σε καλή κατάσταση. Είναι απολύτως λογικό με την πάροδο του χρόνου να χρειαστούν ανακαινίσεις και επισκευές. Βεβαίως, να έχετε στο μυαλό σας, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αρχικό ποσό που θα διαθέσετε, τόσο πιο μοντέρνο θα είναι και το ακίνητο που θα αγοράσετε, άρα θα απαιτεί και λιγότερα χρήματα για διορθώσεις. Βεβαίως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τυχόν βελτιώσεις, όπως ανακαινίσεις, προσθήκες επιπλέον δωματίων κ.α είναι λογικό ότι θα ανεβάσουν την αξία της επένδυσής σας.

Για τα παραπάνω θα χρειαστεί να αυξηθεί το κεφάλαιο που διαθέτετε, αλλά σας το εξηγήσαμε από την αρχή. Σημαντικό είναι να αρχίσετε να λειτουργείτε με επενδυτική λογική και εκτός από την αξία των ακινήτων να καταλάβετε και αυτή των επενδύσεων γενικότερα. Και “επενδύω” σημαίνει ότι αρχικά διαθέτω κάποια χρήματα, ώστε αυτά να μου επιστρέψουν πολλαπλάσια. Αν όμως προσέξετε τα κριτήρια που σας προαναφέραμε, είναι πολύ πιθανό να ανταμειφθείτε.

Η καλή κατάσταση του ακινήτου είναι πολύ σημαντική, αλλά όσο μεγαλύτερο το αρχικό κεφάλαιο, τόσο μικρότερες οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν.

7 συμβουλές πριν αγοράσετε επαγγελματικό ακίνητο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος

Το θετικό με τα ακίνητα είναι ότι σε αντίθεση με άλλες πιθανές επενδύσεις, όλες οι επιλογές είναι στο χέρι σας. Η περιοχή που θα αγοράσετε, οι παρεμβάσεις που θα κάνετε μαζί με το ποσό που θα διαθέσετε για αλλαγές, η στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Και η ιστορία έχει δείξει ότι αν πάρετε τις σωστές αποφάσεις θα βγείτε κερδισμένοι. Εμείς πάντως είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία που ακολουθούμε με κάθε νέο μας πελάτη, πατώντας εδώ ή να πραγματοποιήσετε μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία μαζί μας, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.