Εισαγωγή

Η μίσθωση καταστήματος λιανικής προϋποθέτει μια συμφωνία ανάμεσα σε μισθωτή και ιδιοκτήτη, η οποία, αν ολοκληρωθεί σωστά, κατόπιν μελέτης, μπορεί να διασφαλίσει ένα αμοιβαία προσοδοφόρο τελικό αποτέλεσμα.

Ο καρπός μιας καλής συμφωνίας εμπορικής μίσθωσης προέρχεται από τη διαπραγμάτευση, μια συνήθως χρονοβόρα, αλλά σημαντικότατη διαδικασία. Σε αυτήν είναι απαραίτητο να έχετε έναν ειδικό ως εκπρόσωπο και διαπραγματευτή των συμφερόντων σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει. Να σας υποδείξει κάποια σημεία «κλειδιά» και να σας δώσει συμβουλές που είναι απαραίτητο να συνυπολογίσετε. Τις σταθερές αυτές εμείς σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να τις προσαρμόσετε στα «θέλω» και τις ανάγκες σας και να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Κατάστημα Λιανικής
ΜΙΣΘΩΣΗ

#1. Σχεδιάστε τον προϋπολογισμό σας

προυπολογισμος μισθωση real estate

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει και ετοιμάσει τον προϋπολογισμό σας.

Από τη στιγμή που ολοκληρώσατε το πρώτο βήμα και γνωρίζετε πλέον τα όριά σας, περνάτε πλέον στη διαδικασία της αναζήτησης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κάθε περίπτωση χώρου που θα βρείτε είναι πιθανό να διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κάτι που εξυπακούεται ότι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, όχι μόνο κατά τη διαδικασία της αναζήτησης χώρου, αλλά ήδη από το στάδιο που καθορίζετε το μπάτζετ σας.

Εάν, για παράδειγμα, πρόκειται για χώρο εστίασης, τότε, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, είναι πιθανό να απαιτούνται εκτεταμένες κατασκευές μέχρι να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις εστίασης να πληρούν τους κανόνες και κώδικες υγιεινής. Σε αυτόν τον τομέα, οι περισσότερες αποτυγχάνουν. Η πλειονότητα των μισθωτών δε συνυπολογίζει ότι θα χρειαστεί περίπου οκτώ μήνες, τουλάχιστον, για να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να πληροί τους κανόνες και κώδικες υγιεινής.

Σχετικό Άρθρο

Μπορείτε να πληρώσετε ενοίκιο για οκτώ μήνες χωρίς κανένα εισόδημα; Για έναν χρόνο; Αν απαντήσετε θετικά σε αυτές τις ερωτήσεις έχετε μια καλή δικλείδα ασφαλείας.

Κάθε περίπτωση χώρου που θα βρείτε είναι διαφορετική, κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ενώ καθορίζετε το μπάτζετ σας.

#2. Ζητήστε αλλαγές από τον ιδιοκτήτη

μισθωση καταστηματος λιανικης ιδιοκτητης

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε και να θυμάστε ότι μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη αλλαγές στον χώρο που προορίζεται για μίσθωση. Για παράδειγμα, εάν έχετε καταψύκτες και χρειάζεστε ειδική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να πληρώσει γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να παρουσιάσετε αιτιολογημένα μερικές από τις αλλαγές που ζητάτε ως χρήσιμες γενικότερα και για τους μελλοντικούς ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανότερο να αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης τα αιτήματά σας και να τα ικανοποιήσει. Σε περίπτωση που αρνηθεί, τελικά, να επωμιστεί προσωπικά τις αλλαγές που ζητήσατε, μπορείτε να διαπραγματευτείτε μια μείωση στην τιμή ενοικίασης ή να προτείνετε μια συμμετοχή στα έξοδα που προκύπτουν. Είναι σημαντικό να θυμάστε όμως ότι όσες περισσότερες αλλαγές ζητάτε, τόσο μεγαλύτερο θα θέλουν οι ιδιοκτήτες είναι είναι το χρονικό διάστημα της σύμβασης που θα υπογράψετε.

Μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να πληρώσει για οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο.

#3. Μπορείτε να διαπραγματευτείτε τα πάντα

διαπραγματευση καταστημα λιανικης

Θυμηθείτε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια σημαντικότατη διαδικασία, η οποία διαμορφώνει την τελική συμφωνία ανάμεσα σε μισθωτή και ιδιοκτήτη. Σε αυτό συνηγορούν όλες οι συμβουλές μίσθωσης καταστήματος λιανικής. Κατά τη διάρκειά της, μπορείτε να θέσετε στο τραπέζι το οτιδήποτε. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να πετύχετε τον στόχο σας είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να εξορθολογήσετε τις ανάγκες σας κατά προτεραιότητα και βαρύτητα. Δε σημαίνει ότι θα πετύχετε κάθε επιμέρους διαπραγμάτευση, οπότε επιλέξτε συνετά τι αξίζει να… θυσιάσετε αν χρειαστεί.

Για παράδειγμα, στον χώρο της εστίασης η τοποθεσία, ο χώρος στάθμευσης και οι διελεύσεις πεζών είναι θεμελιώδεις παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το αν θα επιτύχει ή θα αποτύχει η επιχείρησή σας. Κατ’ επέκταση οι τοποθεσίες που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μεγάλη ζήτηση, άρα και υψηλότερη τιμή. Βρείτε μια ισορροπία με βάση τα όριά σας. Προτιμήστε να δώσετε βαρύτητα σε παράγοντες σαν αυτούς που σας αναφέραμε και να θέσετε σε χαμηλότερη προτεραιότητα λιγότερο ανελαστικές ανάγκες σας, τις οποίες ίσως δεν καταφέρετε να ικανοποιήσετε πλήρως. Μην ξεχνάτε ότι ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του είναι πιθανό να προτιμήσει κάποιον που δεν τον δυσκολεύει υπερβολικά στις διαπραγματεύσεις.

Μπορείτε να διαπραγματευτείτε τα πάντα, ωστόσο θα πρέπει να θέσετε προτεραιότητες.

#4. Εμπιστευτείτε έναν σύμβουλο αγοράς

σύμβουλος αγοράς ακινήτων

Πριν προχωρήσετε, ίσως θελήσετε να ζητήσετε από έναν σύμβουλο αγοράς ακινήτων να διαπραγματευτεί τη μίσθωση για εσάς, εάν αυτό είναι εντός του προϋπολογισμού σας. Πράγματι, οι σύμβουλοι είναι ειδικοί. Μπορούν να λαμβάνουν τις προσφορές, να ακολουθούν πιστά τις ρήτρες σας (που εσείς ίσως αμελήσετε) και να διαπραγματευτούν επιτυχημένα με γνώμονα τα συμφέροντά σας.

Γιατί όμως ξεχωρίζει αυτή η συμβουλή, ανάμεσα στις υπόλοιπες, για τη μίσθωση καταστήματος λιανικής; Διότι είναι μια πολύ καλή επένδυση των χρημάτων σας. Αξίζει επειδή κερδίζετε χρόνο, τον οποίο μπορείτε να αφιερώνετε στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Θα εκπλαγείτε, εάν υπολογίσετε πόσο χρόνο εξοικονομείτε, τον οποίο κανονικά θα απαιτούνταν να αφιερώσετε σε επισκέψεις ακινήτων με τη φυσική σας παρουσία καθώς και σε επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες. Επίσης, αφαιρείτε από τη ζωή σας το ανεπιθύμητο στρες που μπορεί να περιλαμβάνει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και σε τελική ανάλυση πετυχαίνετε μια χαμηλότερη τιμή μίσθωσης κάνοντας σύντομα απόσβεση. Η πιο συμφέρουσα οικονομικά συμφωνία, την οποία καταφέρνει να εξασφαλίσει ένας σύμβουλος αγοράς ακινήτων, προκύπτει από τη μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που έχει καθώς και από την ανταπόκρισή του σε απαιτητικής φύσεως διαπραγματεύσεις που ίσως προκύψουν και στη δική σας περίπτωση. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η επίτευξη χαμηλής τιμής μίσθωσης αποτελεί σημαντικότατο προσωπικό κίνητρο για έναν σύμβουλο αγοράς ακινήτων, διότι αφενός πρεσβεύει την καλύτερη διαφήμιση των επιτυχημένων υπηρεσιών που προσφέρει, αφετέρου αποτελεί μια καλή σύσταση που προστίθεται.

Η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες ενός έμπειρου συμβούλου αγοράς, αποτελεί μια ασφαλή επένδυση σε χρόνο και χρήμα, με επιστέγασμα την επίτευξη μιας χαμηλότερης τιμής.

7 συμβουλές πριν αγοράσετε επαγγελματικό ακίνητο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επίλογος

Η διαδικασία μίσθωσης ενός καταστήματος λιανικής περνά μέσα από πολλά μονοπάτια. Είναι σημαντικό λοιπόν, να έχετε κάνει την κατάλληλη προεργασία προτού τα διαβείτε, αλλά και να διαθέτετε τον κατάλληλο οδηγό. Βρείτε έναν εδώ.

Σκεφτείτε τα πολλαπλά οφέλη που μπορείτε να έχετε. Μη διστάσετε να μας γνωρίσετε προσωπικά και να αναπτύξετε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί μας καθώς και να μας επιτρέψετε να κατανοήσουμε πλήρως τις δικές σας ανάγκες. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να προγραμματίσετε μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία.